Det är inte viljan det är fel på utan tillgången men det förstår inte statsministern.

Statsminister Reinfeldt uttalar sig i DN om att så många kvinnor jobbar deltid. Början av det han säger låter riktigt bra och det är bara att hålla med men varför gör då hans parti tvärtemot vad de säger och sånt som bara gynnar de rika? Jo för att de aldrig varit ett parti för arbetare och de har inte förmågan att vara det heller. De är helt enkelt alldeles för långt ifrån den verkligheten.

Det ser man här på vad han säger och vad hans förslag på förändring är:

En väldigt stor del av de kvinnor som arbetar jobbar deltid.  Men det är många gånger inte bra för kvinnorna. Det kan leda till sämre pensionsutveckling och sämre möjligheter att stå på egna ben med en egen ekonomi.”

Så långt är han med på banan och fattar men det finns ju statistik att hämta för detta. Hans förslag däremot är alldeles uppåt väggarna:

Vi behöver skapa ett arbetsliv där vi kan uppmuntra kvinnor till att jobba mer. Vi måste kunna hitta ett samhälle där vi avlastar. Vi arbetar med jämställdhetsbonusar  och med framväxten av en servicemarknad där man kan köpa tjänster. Förut har sådana tjänster varit förenade med skuldbeläggande över att vara en dålig mamma och en dålig fru. Kvinnor har trott att man måste stå och slita och baka bullar och tvätta och hålla ordning på alla matsäckar och inte glömma en enda träning.”

I vilket århundrade har han fastnat tro?

Det är inte fel på kvinnors vilja att arbeta heltid och dagens moderna kvinnor ger fullständigt tusan i att baka bullar bara för det gjordes förr. Inte tusan vill vi ha någon främmande människa i hemmet att göra detta åt oss heller……livet går inte ut på att alltid ha nybakade bullar hemma så vi är inte intresserade av att köpa dessa tjänster.

Problemet är istället som vem som helst kan se om vi tittar på de kvinnodominerade branscherna som vård och handel där det är brist på heltidsjobb. Det som erbjuds där är oftast en deltid med allt från 20-85 % av heltid. Kliv sen in i affären bredvid som säljer radio och tv och där det jobbar mest män och heltid är norm.

Det är attityden och anställningsformer hos dessa arbetsgivare som behöver förändras och med tanke på statsministerns oro över kvinnors pension så behöver lönerna i dessa branscher ökas. För även med dagens heltidslön har dessa kvinnor knappast råd med att anlita RUT ändå utan det är bara för de rika.

Ge oss rätten till heltid istället för en massa tjafs om köp av tjänster och bullbak.  Där ska jämställdhetsarbetet börja……genom lika förutsättningar i arbetslivet med lika lön för likvärdigt arbete och rätten till heltid i alla branscher. Viljan hos kvinnorna finns men tillgången tryter.

När jämställdhet i samhället är självklar och vi slutar att förknippa endast kvinnan med bullbak, blöjbyten och tvätt borde jämställdheten i hemmet efter det bli en ganska enkel sak.  Och hemmet är väl ändå familjens ensak att sköta.

Reinfeldt säger sig ha en bra koll på den vanliga människans syn och utgångspunkter. Den vanliga människan i hans ögon är med stor tydlighet inte en arbetare och definitivt inte en arbetarekvinna……undra vad han kallar oss  då?

Published in: on 06 januari 2011 at 12:18  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/01/06/det-ar-inte-viljan-det-ar-fel-pa-utan-tillgangen-men-det-forstar-inte-statsministern/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Nytt från Industribloggarna: Lisa Klaminder, Kaj Raving, Marios Blogg, Camilla Wedin […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: