Fortsatt nekande av Svenskt Näringsliv om att arbetsgivarna kringgick LAS innan IF Metall satte stopp genom reglering i kollektivavtalen.

Fler och fler drabbades av att arbetsgivarna sade upp tillsvidareanställd personal för att istället hyra in från bemanningsföretag.

Bemanningsföretag är ett bra alternativ vid arbetstoppar och ger möjlighet för många att prova på ett jobb men tanken är inte att arbetsgivarna ska driva sin verksamhet med allt fler inhyrda och speciellt inte på den redan anställda personalens bekostnad. Detta skedde alltså och det tenderade att öka lavinartat.

Tillsvidareanställd personal med företrädesrätt till återanställning fick se sina jobb tillsättas dagen efter av inhyrda eller att de själva blev erbjudna en anställning i bemanningsföretaget för att gå tillbaks till sin gamla arbetsplats och köra samma maskin som innan. De som arbetsgivarna inte ville ha blev utan jobb helt.

Detta försökte facken driva som brott mot LAS utan framgång då lagen juridiskt sett tillåter detta. Vi krävde då i årets avtalsrörelse en reglering avtalsvägen för att våra medlemmar inte skulle drabbas av detta, arbetsgivarnas sätt att kringgå lagen genom ett gigantiskt kryphål.

Att IF Metall lyckades  stoppa denna nedvärdering av våra medlemmar  är nog pinsamt för Svenskt Näringsliv att erkänna för deras Christer Ågren försöker nu tona ner det faktum att detta var ett problem och menar att IF Metall gjorde en höna av en fjäder.

Christer Ågren säger: ”Tyvärr hamnade vi på många områden i ett låst förhandlingsläge eftersom facken krävde långtgående åtgärder, utöver nuvarande lagstiftning. Detta trots att många fack inte kunde visa på några problem med bemanningsföretag i praktiken

Vi kunde visa på många fall av detta kringående av LAS och detta hävdar också IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä:

”Vi hade flera sådana fall uppe varje dag på vår hemsida under avtalsrörelsen.  Företagens användning av bemanningsföretag speglar deras önskan att köpa sig flexibilitet och slippa förhandlingar enligt LAS.  Då kan de säga upp de bemanningsanställda som de vill och slipper förhandlingar om turordningen enligt LAS. ”

Visst hade vi verkliga fall som underlag i våra krav i avtalsrörelsen……här är några av dem:

http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/home.nsf/LUUnique/7E98C65D83451079C12576E30038783A?OpenDocument

http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/home.nsf/LUUnique/0E97083AEEA838E9C12576E300441BC9?OpenDocument

http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/home.nsf/LUUnique/7B3AD16EE517E943C12576DD0055FC64?OpenDocument

http://www.ifmetall.se/ifmetall/home/home.nsf/LUUnique/352FAE63CACAA9C0C12576E0004AD571?OpenDocument

Så kom inte och snacka om att detta inte var ett problem eller att inte arbetsgivarna utnyttjade det.

Nu har IF Metall sett till att få en reglering i avtalen och tiden får utvisa om vi helt lyckades täppa till detta hål i LAS.

Men ett som är säkert är att IF Metall agerar mot orättvisor och ser till medlemmarnas bästa och eventuella kritiker till uppgörelsen lär ha satt orden i halsen för länge sen när insikten om vilket stort steg framåt detta är.

Ytterligare en bit av arbetsgivarnas §32 ” arbetsgivarens ensidiga arbetsledningsrätt” har försvagats då IF Metall efter långa segdragna förhandlingar lyckas få arbetsgivarna att skriva under ”Kollektivavtalsförstärkt företrädesrätt” med bibehållen företrädesrätt enligt LAS.

Published in: on 19 december 2010 at 10:29  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/12/19/fortsatt-nekande-av-svenskt-naringsliv-om-att-arbetsgivarna-kringgick-las-innan-if-metall-satte-stopp-genom-reglering-i-kollektivavtalen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: