Svenskt Näringslivs nya attack mot arbetsrätten är troligen bara första vågen av många.

Svenskt Näringsliv tycker att reglerna för arbetsgivare måste förenklas och kommer nu med 41 förslag om hur det skulle se ut.

Är någon förvånad att arbetsrätten finns med bland förslagen på regelkrångel……nä jag är inte det minsta förvånad att man nu försöker få en ändring och kallar det förenkling.

Vår erfarenhet av Svenskt Näringslivs påtryckningar som lett till regeringens tidigare förenklingar som de har kallat det, är att det ovillkorlligen innebär en försämring för oss arbetare.

När det gäller LAS har de bl.a följande argument till förändring:

Regelverket hindrar företag från att behålla den kompetens hos personalen som företaget önskar vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.”

Deras förslag är att ändra så att kompetens går före vilket skulle innebära att arbetsgivarna själva avgör efter eget tycke vem som får behålla jobbet.

De vill också förändra i MBL §41 som ger oss rätt till sympatiåtgärder. Svenskt Näringsliv föreslår helt enkelt ett förbud och att införa proportionalitetsregler.

Skrämmande!!!!

Semesterlagen får inte heller vara orörd utan där vill de slopa §17-17b som är rätten till intjänande av semester vid frånvaro som sjukdom, föräldraledighet och ledighet med anledning av smitta.

De följer den inslagna linjen med att de som inte jobbar av någon anledning ska straffas extra hårt.

Nästa lag till rakning är Främjandelagen. De vill helt upphäva den och det skulle innebära att företagen inte längre behöver varsla om uppsägningar en viss tid innan och att arbetsgivarna inte behöver vänta tills varseltiden har löpt ut innan de skickar hem anställda efter uppsägningstiden. Idag kan en anställd med kort uppsägningstid ändå vara kvar tills dess att varseltiden också har löpt ut.

Detta är några av förslagen och arbetsgivarnas attacker mot arbetarna tar ny fart och lär bara vara den första vågen i sin strävan efter att arbetsgivarna ska ha all makten och att allt ska vara så billigt som möjligt för dem. Deras strävan är ju också att försvaga facket och den möjlighet vi har till påverkan på våra arbetsvillkor.

Hur länge dröjer det nu innan regeringen lägger fram dessa förslag till riksdagen? Min gissning är att det kommer inom en snar framtid och att Alliansen och SD röstar för dessa förändringar för att gå i arbetsgivarnas ledband.

Nedmonteringen av välfärden är långt gången och nu kommer nedmontering av arbetsrätten igång på allvar. När ska folket inse sanningen och att Alliansen inte är vän av vanliga löntagare?

Var det värt 1500 extra i plånboken……räkna lite snabbt vad det skulle kosta att bli av med jobbet pga arbetsgivarens nycker eller vad det skulle kosta att få färre semesterdagar etc.

Det är garanterat inte värt det och jag och många med mig insåg detta för länge sen……synd att inte alla gjorde det så att vi kunde haft en annan regering nu.

Published in: on 08 december 2010 at 17:10  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/12/08/svenskt-naringslivs-nya-attack-mot-arbetsratten-ar-troligen-bara-forsta-vagen-av-manga/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Leine Johansson, Camilla Wedin, Dan Oskarsson, Knö daj in, Marios Blog, Kent-Erik Mattsson, Kaj […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: