Finn fem fel i kritiken mot IF Metalls Yrkesintroduktionsavtal blev minst åtta felaktigheter.

I GP kan man idag läsa om två gruppordförande från Volvo i Tuve som har kritik mot avtalet om Yrkesintroduktion och jag hittar långt fler än fem felaktigheter i deras påståenden.

Man kan undra om deras feltolkningar beror på ovilja att ens sätta sig in i avtalet eller är det bara en trotsig handling av rent oförstånd?

Första felet är namnet på förbundet……..vi heter IF Metall och det borde väl klubbordföranden och gruppordföranden veta så det kan vara GP:s snedsteg.

Att detta skulle vara ett fackligt självmord är fel nummer två. Om vi står utan utbildade industriarbetare om några år kommer säkerligen företagen flytta produktion utomlands för att där finna den arbetskraft de behöver och då kan vi snacka om självmord för svenska arbetare och facket.

Fel nummer tre är att detta skulle vara lönedumpning……..det är det inte eftersom det sker utbildning del av tiden,  så lika lön för lika arbete jämfört med de heltidsarbetande på företaget behålls.

Att avtalet skulle försämra LAS turordningsregler är fel nummer fyra. Tanken med skrivningen i detta avtal är att den som går under yrkesintroduktion ska kunna gå färdigt sin utbildning för att få ett komplett tjänstgöringsintyg, även om uppsägningar sker på företaget. Att kunna komma överens om turordningen lokalt är inget nytt och denna skrivning finns med i avtalet för att i dessa situationer leder inte visstidsanställningen automatiskt till en tillsvidareanställning efter utbildningen om inte så speciellt blir överenskommet.

Fel nummer fem är påståendet:”Ett företag på en ort med hög ungdomsarbetslöshet kontaktar den lokala verkstadsklubben och säger att man kan tänka sig att anställa 20 personer under förutsättning att det blir ett avtal om ungdomslöner. Det skall mycket till innan ett lokalt fack säger nej till något sådant”

Ett lokalt fack kan inte säga ja till detta om det inte är en sådan industri som kräver en yrkesutbildning och om det inte görs en utbildningsplan och individuella utvecklingsplaner för samtliga 20 ungdomar för det strider nämligen mot avtalet om Yrkesintroduktion och arbetsgivaren riskerar skadestånd. Den klubb som mörkar detta och ändå säger ja borde kanske fundera på om de har valt rätt uppdrag här i livet.

Fel nummer sex är att man här kallar krisavtalet för lönesänkning vilket också är helt felaktigt. Vi jobbade färre timmar och fick därmed lite mindre i plånboken. Priset per arbetad timme var detsamma som innan och faktiskt lite högre då vi i genomsnitt minskade arbetstiden med 18% men lönen med 12 %.

Att de säger att IF Metall isolerar sig från den övriga fackföreningsrörelsen genom att bryta mot grundläggande fackliga regler kan inte vara mer fel och därmed nummer sju i artikeln.  IF Metall är ingalunda först med utbildningsinsatser då ex. Elektrikerförbundet har lärlingsanställning i sitt avtal med en lägsta lön som blir lägre än Yrkesintroduktionens 75% på lägstalön.

Fel nummer åtta är när dessa två gruppordföranden i artikeln säger att IF Metall inte ska ägna sig åt sådana här frågor. Såklart att vi ska…….vi måste se helheten och se framtiden.

Att vara förutseende och faktiskt våga agera för medlemmarnas bästa är ett fackförbund att räkna med. IF Metall är ett sånt förbund som leder oss in i framtiden för att även då kunna skydda och stärka våra medlemmar.

Gamla klubbordförande och förtroendevalda måste titta ut och se världen utanför sin egen klubb och företag. Världen där ute och förutsättningarna ändras och då gäller det att ha en strategi för att rädda framtidens industrijobb och inte tro att tiden står stilla och alltid är samma gamla Volvofabrik.

Published in: on 03 december 2010 at 17:32  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/12/03/finn-fem-fel-i-kritiken-mot-if-metalls-yrkesintroduktionsavtal-blev-minst-atta-felaktigheter/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

 1. Det är nog bara Maud Olofsson och Skalle-Per och några icke lyhörda inivider på förbundet som gillar detta avtal, lyssna på medlemmarna istället för Alliansen och Svenskt näringsliv.

  • Jag tillhör inte någon av de du räknade upp men jag tycker att avtalet är bra.
   En satsning på utbildning för att säkra industrins framtid är en bra investering och ungdomar får möjlighet till en yrkesutbildning.
   Avtalet är godkänt av de 170 ombuden på avtalsrådet så det har skett ett demokratiskt beslut här. Ombuden kommer från hela landet och tillvaratar medlemmarnas intresse.
   Den som orkar sätta sig in i avtalet istället för att bara gnälla…..inser att det inte handlar om varken lönedumpning eller några andra konstigheter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: