Whistleblowers borde belönas istället för att straffas.

Om man som anställd anmäler missförhållanden på sin arbetsplats så är man en sk. ”Whistleblower”.  Detta borde man belönas för då man larmar om saker och händelser på arbetsplatsen som kan skada medmänniskor.

Tyvärr är det inte så att alla belönas utan många straffas istället genom att bli av med sitt jobb.

Läser i SvD om en Peter Magnusson som avslöjade brister i vården och kränkningar av patienter med invandrarbakgrund på Södertälje sjukhus intensivvårdsavdelning.

Han trodde att han gjorde någonting bra men det tyckte inte ledningen på sjukhuset  som skällde ut honom för att han gått till media. Peter Magnusson har sedan dess varit arbetsbefriad från sitt jobb.

Som sjukhusledning här har man ju gjort bort sig dubbelt upp.  Först genom att skälla ut den som anmäler, istället för att tacksamt ta tag i problemet och skapa en bra arbetsplats. Sen försöker man dessutom bli av med personen genom att påstå att han har samarbetssvårigheter och inte passar in på arbetsplatsen.

Tycker de att trakasserier och rent rasistiska uttalanden mot anställda med invandrarbakgrund är okej eller?

Ja detta säger en hel del om ledningen på denna arbetsplatsen. De tycker tydligen att det är helt i sin ordning att det förekommer rasism på arbetsplatsen och då är det inte förvånande att de också tycker att det är okej att skicka hem den som agerar mot missförhållanden.

Nä…..Whistleblowers borde uppmärksammas mer och belönas för sin insats. Dessa modiga människor som agerar mot missförhållanden på arbetsplatsen.

Det borde finnas ett extra skydd för dem mot arbetsgivarnas repressalier……annars kan det snart bli spöklikt tyst ute på arbetsplatser runt om i landet.

Published in: on 30 november 2010 at 12:45  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/11/30/whistleblowers-borde-belonas-istallet-for-att-straffas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: