IF Metall ger ungdomar en chans till utbildning och jobb.

Detta avtal är ingen anställning med lägre lön. Det är lön och en anställning under utbildning.  Det är skillnad.

Vad har ungdomar idag att välja på som går en gymnasieutbildning ex. industrigymnasium? Jo de får studiestöd med ca: 1050 kr i månaden. De kan inte bli fullvärdiga medlemmar i facket eller gå med i a-kassan, har ingen betald semester  eller omfattas av något kollektivavtal.
Praktikanter jobbar 100% på många gånger skift utan någon annan ersättning än aktivitetsstöd på ca: 2800 kr i månaden. De utnyttjas på enkla jobb utan garanti för utbildning. De omfattas inte heller av något kollektivavtal eller kan kvalificera sig för a-kassan. De får heller inte ett intyg för det arbetet som de har utfört.

Med vårt avtal får ungdomar en anställning och lön under utbildningstiden.  De varvar utbildning och jobb direkt på företaget. De omfattas av kollektivavtalet och har rätt till de villkor som finns på arbetsplatsen.
De kan bli fullvärdiga medlemmar i IF Metall och få hjälp av oss och de kan ställa krav. De kan kvalificera sig till a-kassan. De kan vara trygga i att avtalet ska förhandlas och godkännas av facket. Vi har här makten att säga nej om vi inte kommer överens med arbetsgivaren om handlingsplan, utbildningen etc. för ungdomarna.
De ska inte ersätta en riktig anställning d.v.s om arbetsgivaren behöver anställa pga ökning så måste han göra det ändå. Ungdomarna här kommer ju inte att göra 100% Jobb

Vad får vi: Utbildade ungdomar med möjlighet till jobb senare. Fler medlemmar som omfattas av kollektivavtalet. Makten att kräva handlingsplan och utbildning och att skriva på eller inte. Makten att göra uppföljning och stämma företaget om det missbrukas. En reglering i avtal så att vi inte är beroende av vilken färg regeringen har. Lika lön för likvärdigt arbete behålls eftersom detta inte är 100% jobb.

Vad får arbetsgivaren: Utbildade ungdomar som så väl behövs inom industrin i framtiden. Ett åtagande om anställning med utbildningskostnader utan att få tillbaks 100% jobb……..för att säkra framtiden.

Precis som med krisavtalet måste vi använda detta mandat med förnuft men inte vara rädda för att ha det.
Centerns Annie Johansson gjorde vågen när hon hörde om vårt avtal men hon visste inte vad det innehöll och därmed inta att det skiljer sig mycket från deras önskningar. De har på förslag att generellt sänka lönen för alla under 23 år oavsett. Ingen garanti på utbildning. Ingen förhandling med oss eller möjlighet för oss till inflytande. Deras förslag bygger på provanställning dvs att arbetsgivaren utan anledning med två veckors varsel kan säga upp anställningen.
Det förslaget och dagens praktikanter är lönedumpning och otrygghet. Vårt avtal ger fortfarande lika lön för likvärdigt arbete och en vettig anställning under tiden.

Bra jobbat IF Metall…..återigen visar vi handlingskraft och mod när regeringen står handfallna.

Published in: on 23 november 2010 at 17:15  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/11/23/if-metall-ger-ungdomar-en-chans-till-utbildning-och-jobb/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

 1. Bra jobbat, Metall. Dvs att man följde alliansregerings förslag till ungdomslöner. Och framförallt att man inte hade chansen att springa till en sosseregering och kräva lagstiftning. Nu har man gjort precis som centern ville: kommit överens på avtalsnivå. Som vanligt står sossepartiet handfallet och tittar på när regeringspartiernas förslag går igenom.

 2. Du har som vanligt fått saker och ting om bakfoten. Till att börja med så bytte vi namn 2006 till IF Metall.
  För det andra så följde vi inte alls det förfärliga förslag som Alliansen har om ungdomslöner. Vi har tecknat ett yrkesintroduktionsavtal. Och eftersom du har läst min blogg så ser du att skillnaderna mot Alliansens förslag är stora. Vi har nu inflytande i denna frågan och det är en utbildningssatsning där ungdomarna får en vettig anställning och lön under tiden. Så regeringspartierna har inte fått igenom sina önskningar utan står inte bara handfallna utan också som dumstrutar då de inte fått tummen ur och kommit med något vettigt förslag för att minska ungdomsarbetslösheten.
  Men det är glädjande att du tycker att vi har gjort ett bra avtal……det tycker vi också.

 3. Vet mycket väl att det heter IFMetall, inget nytt där. Centerns lämnar förslag och facket tar det till sig och gör tillsammans med arbetsgivarna en egen version av det. Svårare än så är det inte. Konstigt att du är så blåögd att du inte kan acceptera detta faktum.
  Lite klädsamt är det att inte vara totalt enögd.

  • Hahaha…..jag må vara blond och ha blå ögon men min hjärna är fullt kapabel att tänka och veta att vi definitivt inte har tagit till oss Centerns förslag.
   Detta är i sig inget nytt då andra branscher har lärlingssystem på liknande sätt och där facket är med och bestämmer. Kanske är så att Centern snodde byggbranschens system men strök det som de tycker är obehagligt…..som fackets inflytande, anställningstryggheten, lika lön för lika arbete och utbildningsgarantin.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: