Att ha dyra uppsägningspaket tror jag bara skapar fler otrygga anställningsformer.

Läser om Ericsson i Gävle som stänger fabriken sista december i år. Klubbordförande Ann Hillin är kvar sist av alla och efter många års anställning är såklart oron för framtiden närvarande.

Jag känner Ann eftersom jag också arbetat på Ericsson och vi hade ett koncernfack där vi träffades och diskuterade gemensamma frågor inom Ericsson. En av frågorna som nästan ständigt diskuterades var ”Ericssonpaketet” dvs hur uppsagda skulle tas om hand av företaget genom ex. avgångspension, avgångsvederlag, dubbla uppsägningstider etc.

Precis som Ann var jag klubbordförande och precis som Gävlefabriken så hade Kalmarfabriken otaliga uppsägningar under åren. Precis som henne har jag varit med om att bomben slår ner mitt i tryggheten och jobbet försvann.

Jag vet hur hon känner och har det just nu och det är en smärtsam men senare nyttig upplevelse.

Ericsson i Gävle tar hand om de uppsagda med tidigt höjda löner och Ericssons omställningspaket som ger dem hjälp och ekonomisk trygghet ett år efter att de lämnat fabriken. Hos oss när företaget som då hette Proxy Electronics försvann var det genom konkurs och självklart fanns inga pengar till något annat än den lagstadgade lönegarantin och omställningsförsäkringen genom kollektivavtalet.

Om ett företag som Ericsson väljer att lägga ner en fabrik utan att det egentligen är ekonomiskt tvunget tycker jag att det är helt rätt att de får hosta upp slantar för att kompensera dem som blir av med jobbet, precis som man gör i Gävle.

Men vad händer när företag gör likadant vid en ”vanlig” uppsägning vid en konjunkturnedgång? Så gör ju faktiskt bl.a Ericsson, Volvo och andra stora koncerner.

Jag tror att vi måste akta oss noga för att fortsätta med denna typ av krav på arbetsgivarna. Ju dyrare vi gör det för arbetsgivarna att säga upp personal desto räddare blir de att tillsvidareanställa. Lite kanske vi förhindrar att arbetsgivarna varslar i onödan men det är nog bara marginellt.

Dessutom är ju detta enbart storföretagens anställda förunnat då små och medelstora företag i regel inte har dessa resurser att erbjuda.

Det ska väl inte vara skillnad på folk och folk när man blir arbetslös beroende på vilken arbetsgivare man haft.

Vi har ju faktiskt valt att ha en modell i Sverige där det inte ska vara så dyrt för ett företag att säga upp, lägga ned eller flytta utomlands. Vi kallar det :” Vi ska inte rädda arbetet utan arbetarna”. Men det menas att vi ska ha bra förutsättningar till omställning och utbildning för att snabbt kunna få ett nytt jobb när det gamla försvinner.

Men vem ska betala?  Vi har ju genom kollektivavtalet en omställningsförsäkring TSL där arbetsgivarna betalar in en premie. Fast detta har vi avstått lön för att få.

Det borde ju rimligtvis finnas i hela samhällssystemet en satsning på just detta och det var tanken från början med den Svenska modellen. Den modell som Alliansen gör sitt bästa för att montera ner genom sämre a-kassa, minskade utbildningsmöjligheter och minskade resurser till ex. kommuner, utveckling av industrin etc. för att skapa nya jobb.

Men har vi inte lite av skulden själva?

Såklart tycker vi att det är bra när uppsagda får hjälp av företaget och de får betald uppsägning med dubbel tid mot vad lagen säger. Jag önskar att mina arbetskamrater hade fått samma generösa erbjudande i en värld där konkurrensen om jobben är stenhård.  Men jag kan ändå inte låta bli att tycka att vi biter oss själva i svansen.

Ju mer vi kompenserar för dåliga regeringsbeslut i denna frågan och a-kassan genom avtal med arbetsgivaren eller inkomstförsäkringar, desto mer kommer Alliansen att sno av den modell det var tänkt att samhället skulle stå för. Ju svårare och dyrare vi gör det för arbetsgivaren att säga upp tillsvidareanställda när de verkligen behöver, desto fler tillfälliga anställningar kommer vi att få och regeringen får argument för alla försämringar som görs i LAS genom olika former av tillfälliga anställningsformer.

Published in: on 11 november 2010 at 9:01  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/11/11/att-ha-dyra-uppsagningspaket-tror-jag-bara-skapar-fler-otrygga-anstallningsformer/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: