Säger sig värna jämställdhet men vill diskriminera och säga upp enbart p.g.a. ålder och kön.

Kavalkaden av arbetsgivare som ”drabbats” av LAS och turordningsreglerna fortsätter att rulla i Svenskt Näringslivs serie ”det värsta som drabbat arbetsgivarna”.

Nu senast är det en arbetsgivare som tycker att jämställdheten på företaget drabbades vid uppsägningar då unga och kvinnor var bland dem som tvingades sluta.

Han säger:

Det värsta var att vi hade fått till en sådan bra personalmix. Jag tror att vi hade haft en mix på personalen i dag om vi inte hade haft LAS.”

Nu är ju inte LAS skriven för att varje företag ska ha jämställdheten fixad eller för att arbetsgivaren ska kunna välja mix, kön, ålder eller vad han nu tycker passar på företaget….hårfärg kanske.

Den är skriven tack och lov för att förhindra att arbetsgivaren säger upp efter tycke och smak.

Det är ju rent diskriminerande som han uttalar sig, att vilja kunna säga upp helt pga. ålder eller kön. För det är ju det han menar…….han fick för många medelålders män kvar.

Men tänk att medelålders män har faktiskt också rätt att vara kvar. Inför lagen är vi alla lika oberoende av kön, ålder och etniskt ursprung. Det enda som spelar in här är kvalifikationer. Har du inte tillräckliga kvalifikationer så spelar det heller ingen roll hur länge du varit anställd.

En annan arbetsgivare som definitivt blandar ihop äppel och päron sa:

Vi hade en anställd som inte kunde arbeta för hon tålde inte stress och blev sjukskriven. Utan LAS hade vi kunnat anställa någon annan.”

Hoppsan har de ingen koll alls? Vad har Alliansen gett arbetsgivarna för verktyg för att bli av med långtidssjukskrivna…….jo rehabkedjan. Den som vi kallar för utsorteringskedjan för att arbetsgivarna så lätt kan säga upp sjukskrivna. Den har inget med turordningsreglerna i LAS att göra.

Sen kan man ju fundera över hur arbetsmiljön ser ut på detta företag då människor blir sjukskrivna pga stress.

Två exempel på argument från arbetsgivarna för att de vill få bort LAS.

Dessa två exempel ger oss lysande bevis på hur lite arbetsgivarna kan om lagen och hur fel det skulle bli om de faktiskt lyckades få bort den.

Det är väl bara att tacka Svenskt Näringsliv som basunerar ut arbetsgivarnas önskan om att vilja ha makten att säga upp hur som helst och deras okunskap som vore livsfarlig att släppa lös.

Published in: on 09 november 2010 at 18:29  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/11/09/sager-sig-varna-jamstalldhet-men-vill-diskriminera-och-saga-upp-enbart-p-g-a-alder-och-kon/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: