Fasar för om vågskålen tippar över åt fel håll

Debatten om arbetsrätten är alltjämt hög och arbetsgivare med Svenskt Näringsliv i spetsen fortsätter att kritisera arbetsrättslagarna. De vill ha en ny modernare arbetsmarknad och de tycker att arbetsrätten är stelbent och förlegad…….använder fraser som: ”Nya tider kräver nya regler” och ”det var bättre förr innan lagarna fanns, när parterna gjorde upp”.

Hur var det då förr? Och vad tycker de är en modernare arbetsmarknad?

Jo de vill slopa bl.a. LAS och större delen av arbetsrätten och ge arbetsgivarna mer makt. De suktar efter att få tillbaka gamla §32 i sin helhet. Paragrafen de fick i LO-SAF ”decemberkompromiss” 1906,  ”Arbetsgivarens fria rätt att leda och fördela arbetet och att fritt anställa och avskeda”

Så var det förr innan arbetsrättslagarna kom på 70-talet. Trots olika uppgörelser som huvudavtalet och företagsnämnder så hade facket svårt att få igenom sina krav om medbestämmande avtalsvägen. Arbetsgivarna körde sitt race med hjälp av de Borgeliga och pekade hela tiden på §32. Till slut lyckades vi få dåvarande S-regeringen att införa olika arbetsrättslagar som skydd för arbetarna och en balans mellan parterna.

Skulle det vara någon skillnad nu i den moderna arbetsmarknaden om arbetsgivarna får bort arbetsrättslagarna och stärker sin fria rätt igen?

De som tar varje tillfälle att kringgå de lagar och bestämmelser vi har idag. De utnyttjar ”gratispraktikanter”, försökte kringgå LAS genom inhyrning, försöker bestämma utan att informera eller förhandla och de ”gör sig av med” förtroendevalda om chansen ges etc.

Nä deras tanke är inte att vara förhandlingsvilligare denna gången heller utan de vill bara tippa över vågskålen åt sitt håll……åt §32. Och de har god hjälp av Alliansregeringen som försämrar lagarna för oss.

Sen lindar de in sina argument och skyller på att tiderna har förändrats.

Tiderna har visserligen förändrats men inte arbetsgivarna…… så arbetsrätten är viktigare än någonsin och vi måste behålla vår position.

Vi tog ju ett steg framåt i senaste avtalsrörelsen då vi lyckades nagga en bit till av deras arbetsledningsrätt med regleringen av ”Kollektivavtalsförstärkt företrädesrätt” i avtalen.

Så måtte inte vågskålen tippa över utan fortfarande ha den balans som vi haft sen 70-talet.

Och måtte folket vakna och inse att en Borgelig regering är den regering som sätter vågskålen i gungning och har makten att helt stjälpa över den åt det håll de har lust. Och det lär inte vara åt vårat håll.

 

Kollektivavtal………………………………………………………….. §32

Arbetsrätt

 

 

 

 

 

Published in: on 03 november 2010 at 16:39  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/11/03/fasar-for-om-vagskalen-tippar-over-at-fel-hall/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: