Unionen lockar med gratis medlemskap under 6 månader…..vart tog sakargumenten vägen då?

Fackförbundet Unionen lockar med gratis medlemskap under 6 månader för nya medlemmar och räknar med 100 000 nya medlemmar. Men är det verkligen rätt väg att gå för att rekrytera nya medlemmar?

Det tycker inte jag. Att ”rea” ut medlemskapet och ha någon sorts provperiod kan få det hela att verka som om sakargumenten för fackligt medlemskap tryter.

Vi måste bli bättre på att tala om medlemskapets värde utan att locka med vare sig gratis medlemskap eller a-kassan.

Den verkliga anledningen till att vara med i facket är ju kollektivavtalets vara och överlevnad och möjligheten till förstärkning.

Utan kollektivavtalet hade vi inte exempelvis  de försäkringar som ingår och som skyddar oss på arbetet om något händer, vi skulle inte heller ha så mycket att förhandla om då många regler står inskrivna i avtalen som exempelvis vilken lägsta lön arbetsgivaren får betala. Utan avtalen bestämmer arbetsgivaren ensam.

Att vara många medlemmar är viktigt då det ger styrka åt kollektivavtalen och styrka åt förbundet gentemot arbetsgivarna.

Vi måste också bli bättre på att tala om för arbetslösa och sjukskrivna medlemmar att det fortfarande finns ett värde i medlemskapet vid dessa tillfällen.

Om man har hög organisationsgrad som vi har här i Sverige så är möjligheten att kunna förhandla fram bra villkor stor och vi behöver inte strejka. Dessutom kan vi förhandla fram regler i avtalen så att lagarna inte tar överhanden och vi blir beroende av partipolitiken.

I exempelvis sydEuropa är organisationsgraden låg och strejkerna duggar ibland tätt. Strejkerna riktar sig ofta mot regering istället för arbetsgivarna. Då är inte heller förhandlingsmöjligheterna särskilt stora och strejken går nästan obemärkt förbi.

Att få folk att förstå dessa viktiga argument för ett medlemskap i facket görs inte direkt på en kafferast men det är ändå där vi bör hålla oss……….att diskutera och informera för att rekrytera nya medlemmar. För vad händer annars om inte medlemmarna vet varför de är medlemmar?

 

Published in: on 01 november 2010 at 15:08  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/11/01/unionen-lockar-med-gratis-medlemskap-under-6-manader-vart-tog-sakargumenten-vagen-da/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

 1. Jag håller helt med din åsikt Camilla om att det är otroligt viktigt att lyfta och prata om meningen med varför facket finns. TCO och vi på Unionen jobbar aktivt med att visa på kollektivavtalets värde. Dels i faktiskt ekonomiskt värde för varje enskild medlem, men också i ett större perspektiv för att reglera arbetsmarknaden på ett smidigare sätt än genom lagstiftning. I avtalsrörelser blir företrädarskapet extra aktuellt och framförallt publikt, men det gäller att vi håller i frågan i det dagliga fackliga arbetet.

  De argument du lyfter upp här svarar just på frågan varför det är viktigt att Unionen har många medlemmar, så att förbundet kan företräda dem på bästa sätt.

  Anledningen till att vi har valt att införa kampanjmedlemskap för nya medlemmar är att ge möjlighet att testa och prova på ett fackligt medlemskap, där vi vill visa på fördelarna med att vara medlem i Unionen.

  Jag håller med om att det självklart inte räcker med att sänka medlemsavgiften för nya medlemmar. Vi ska hela tiden visa på varför det är viktigt att facket finns, dels på individnivå, dels på samhällsnivå.

  Just nu driver vi arbetstidsfrågan eftersom vi ser att gränserna i arbetslivet alltmer suddas ut mellan arbetsliv och fritid. Det är en mycket viktig fråga för att våra medlemmar som är i arbete ska ha ett så bra och hållbart arbetsliv som möjligt.

  På ABC-nyheterna igår 14/11 berättade Bengt Larsson på Unionen Stockholm om det här:

  http://svtplay.se/v/2234170/abc/14_11_19_55?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2234405/sb,p103287,1,f,-1

  /Anna Wickman, enhetschef ledningssekretariatet, Unionen


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: