Sitta på läktaren och gnälla duger inte…..agera och använd verktygen som finns.

Man läser överallt och ofta hur arbetsgivare gnäller över att löneskillnaderna är för små. De vill ha individuella löner och att det ska löna sig att utbilda sig och göra ett bra jobb.

Men varför sitter de på läktaren och gnäller?? Lönesystem…..känns ordet igen?

En företagare säger: ”Det går inte längre att bara plocka in folk från gatan, utan viljan att utbilda sig och prestera måste finnas. Större löneskillnader är ett sätt att tydligt visa varför det är värt att anstränga sig.”

Ja men så gör ett lönesystem då. Det står parterna fritt att förhandla fram ett lönesystem som bygger på att ökad kunskap och färdigheter ger mer i lön. Enkelt och smart.

Man kan ha tydliga mätetal för när i kunskapsnivån lönen ska höjas. Arbetstagaren kan tydligt se på lönen att utbildning ger utdelning.

Men låt ingångslönerna vara ifred…..för det är ju egentligen en sänkning av dem ni vill ha och därför ni gnäller.

Fy skäms……sitt inte och gnäll och vill att regeringen ska lönedumpa för att ni ska få billigare arbetskraft. Använd de verktygen som finns idag och förhandla fram ett rättvist lönesystem på företaget och sen kompetensutveckla personalen. Ta lite ansvar!!

Sen är det livsfarligt att bygga allt runt lönen. Ett engagemang måste komma av andra anledningar också. Arbetstagarna måste på andra sätt känna sig delaktiga och uppskattade i företaget. För vad händer om jag struntar i högre lön…….får jag låta bli att lära mig nya saker då eller låta bli att vara noggrann?

Arbetsmoral skapas inte enbart genom lön och arbetsgivarna gör sig själva en otjänst genom att vilja styra allt med lönen.

Sen ska lönen vara rimlig och ökas efter hand man skaffar sig erfarenhet och kunskap givetvis.

Nä nu är det dags att arbetsgivarna kliver ner från läktaren och inser vad som verkligen kan åstadkomma förbättringar för både arbetsgivare och arbetare.

Att dumpa löner och slopa LAS är ingen lösning för arbetsmarknaden idag……det är bara slapphet, okunskap och maktgirighet från arbetsgivarnas sida.

 

Published in: on 29 oktober 2010 at 13:10  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/10/29/sitta-pa-laktaren-och-gnalla-duger-inte-agera-och-anvand-verktygen-som-finns/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: