Huvudavtalsförhandlingar på tapeten igen.

LO:s avtalssekreterare Per Bardh går ut i en debattartikel och säger att det är dags att börja diskutera LAS och kanske ett nytt huvudavtal igen.

Han säger: ”Nu är det dags att tillsätta en partsgemensam arbetsgrupp som försöker att göra upp med myter och hörsägen och medvetna missuppfattningar om LAS”

Ja det har varit många valser om denna arbetsrättsliga lag inte minst i valrörelsen där Allianspolitiker svalt betet från Svenskt Näringsliv och skrikit om allt ont LAS medför.  Dessa uttalande är precis som Per Bardh säger myter, hörsägen och medvetna missuppfattningar.

Teknikföretagens vd Anders Weihe uttalar sig också om eventuella kommande förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Förra gången ville de ändra turordningsreglerna i LAS som skulle få konsekvensen att arbetsgivaren bestämmer vilken kompetens som gäller och därmed fritt kan säga upp vem de vill. Det mest troliga är att de står kvar vid den ståndpunkten.

Teknikföretagen nämner ett krav som är en nödvändig förändring om de ska tänkas vilja förhandla om ett nytt huvudavtal:

Då krävs det att man kommer fram till en balans när det gäller konfliktreglerna. Annars är det inte meningsfullt för vår del. ”

Han nämner i sammanhanget att han vill ha bort sympatistrejker och han vill införa proportionalitetsregler. Men det mest anmärkningsvärda han nämner är följande:

Man kan ju också tänka sig att man går in i en period där kollektivavtalsförhandlingarna blir mycket stökigare. Det finns en risk att en fallande organisationsgrad på fackföreningssidan får effekten att man drar slutsatsen att man ska profilera sig genom att blir mer kamporienterad.”

Blir man förbannad eller blir man förbannad!!

Han vill införa regler i avtalsförhandlingarna som skulle kunna hindra fackförbunden att gå ut i strejk.

Han måste ha förträngt att genom att teckna nya avtal så köper arbetsgivarna fredsplikten.

Om man ändå vid sidan om försämrar strejkrätten så finns det ju inget kvar för arbetsgivaren att köpa.

Utan något värdefull att köpa för arbetsgivaren så struntar de i att sälja något också. Det skulle bli arbetsgivarna som dikterar villkoren i kollektivavtalen.

Då skulle arbetsgivarna ”äga” våra kollektivavtal och med en ytterligare försämring av LAS skulle de också helt ”äga” anställningens ingående och upphörande.

Pang……… så är vi tillbaks på 1800-talet med mössan i hand.

Nog för att ett nytt huvudavtal behöver diskuteras och förhandlas då det är sen 1938 men inte tusan kan vi gå med på idel försämringar. Vad hade arbetsgivarsidan tänkt att sälja för att få igenom sina krav?

Förmodligen inte mycket och det var nog därför förhandlingarna strandade 2009 när arbetsgivarparten drog sig ur. De ville ha hela kakan och dessutom äta upp den.

Blir mycket spännande att följa förhandlingarna och diskussionerna om de startas på nytt och skulle kunna ge bra mycket  för att få vara en fluga på väggen i de förhandlingsrummen där de ”stora” grabbarna drabbar samman.

Published in: on 08 oktober 2010 at 16:15  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/10/08/huvudavtalsforhandlingar-pa-tapeten-igen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: