Arbetsgivare visar på maktlystnad och opålitlighet i årets lokala löneförhandligar.

LO-tidningen har ringt runt och kollat läget på årets löneökningar lokalt bland IF Metalls företag. Det verkar som om man lyckats bäst på mindre företag medan de stora drakarna vägrar betala mer än det centrala avtalet.

Det visar på att de mindre arbetsgivarna följer spelreglerna bättre än de stora genom att göra precis som det är tänkt. Man använder det centrala löneutrymmet som golv och sen förhandlar man lokalt om vad som är rimligt därutöver.

Att stora koncerner som ex. Scania inte skulle ha råd med mer än 0,9 % är löjligt och visar på någon sorts trots och hämnd för att man inte fick som man ville i avtalsrörelsen.

Där ville arbetsgivarna ha noll i ökning centralt och att all ökning skulle förhandlas lokalt. Hade de fått noll i centrala avtalet hade de nu suttit och pekat på det och sagt att det är noll som gäller.

Arbetsgivarna som nu pekar på 0,9% trots att företaget går bra och många med största vinsten på länge……..de visar på stor maktlystnad och opålitlighet och att de inte är mogna för helt lokal lönebildning.

Trist med tanke på att vi tar ansvar i kris och i de centrala avtalsförhandligarna och förhandlar enligt spelreglerna medan arbetsgivarna tar varje tillfälle till diktatur. I kläm hamnar alla de arbetare som jobbar och sliter på våra verkstadsgolv.

Nästa avtalsrörelse står snart för dörren även om den förra inte är klar än och en gissning är att kravet från arbetsgivarna på enbart lokal lönebildning finns med även denna gången.

IF Metall kommer inte att gå på den finten denna gången heller.

Att arbetsgivarna leker ulv i fårakläder är genomskådat för länge sen. När de pratar om individens bästa och välmående om alla löner sätts individuellt mellan chef och anställd utan att facket förhandlar ramarna så får jag lust att kräkas.

De smörar så flottet rinner men rovgirigheten lyser igenom.

 

Published in: on 07 oktober 2010 at 11:33  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/10/07/arbetsgivare-visar-pa-maktlystnad-och-opalitlighet-i-arets-lokala-loneforhandligar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Det har nog inte med bara girighet. De har alltid varit giriga,men inte alltid känt sig tvungna att erbjuda skambudet 09,%. Vad är det för tider vi går in i? Jo, när efterkrigsboomen pyste fick vi en kapitalism utan några sociala reformer. De allt eftersom kommande, varje kris häftigare än den andra, gör att våra reallöner stagnerar. Köpkraften minskar. Svaret blir substitut som bubblor, lånekarusell och spekulation. Tillväxten saktar in och ”reformutrymmet” krymper -det vill säga möjligheten att dela kakan lika genom borgfred. Jag skulle akta mig för att påstå att näringslivet är girigare än förr.

    Men, apropå delvis annat. Ett reportage om fordonskrisen, krisavtalet och verkstadsklubben på Scania Södertälje. Intervju med facksekreteraren samt ett antal enskilda metallare.

    http://padittjobb.wordpress.com/2011/07/23/sodertalje-if-metall-brottas-med-scanias-harda-linje/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: