Fler och mer som Ingemar Göransson ute så folk vaknar och fattar vad det handlar om.

Ingemar Göransson på LO är en man som på ett underbart och ganska brutalt sätt får folk att vakna och fatta vad det handlar om. Han pratar om facket och varför man ska vara medlem. Han pratar om ”Löftet” och ”Angreppet mot det fackliga löftet” med inlevelse. Han svär, viftar, svettas  och sitter inte still många sekunder. Det är fantastiskt att se och lyssna på och de som hört honom glömmer det inte i första taget. Han når ut med budskapet helt enkelt.

Det försöker vi allihop göra som har fattat, men frågan är om vi är för tama och för ordentliga eftersom majoriteten av svenska folket och däribland många av våra medlemmar röstade för en Borgelig regering igen. Efter fyra år av angrepp har en del fortfarande inte fattat att vi alla vanliga arbetare är förlorare med Alliansen vid makten.

Ingemar Göransson skrev i ”Angreppet på det fackliga löftet” vad de Borgeligas strategi är:

”Vi ska ändra i alla bidrag och försäkringar, färre, lägre, sämre och
dyrare. Då tvingas människor ut i arbete, det blir konkurrens om jobben.
Facket blir svagare, företagen blir starkare utan att vi får kritik
för att ha ändrat i arbetsrätten. ”

Vi är där och ändå röstas Alliansen fram för fyra år till……ofattbart. Vad tänker folk med eller vad är det som de inte fattat.

Första delen i det skrivna löftet håller vi själva under tvång på att bryta alltmer.

Vi lovar och försäkrar
att aldrig någonsin
under några omständigheter
arbeta för lägre lön
eller på sämre villkor
än det vi nu lovar varandra

Alliansen  inför en massa kryphål runt kollektivavtalen ( Löftet ). De tänker bl.a införa lärlingsanställningar med lägre lön utan garanti på utbildning. Det blir fullt jobb för lägre lön. Centern och folkpartiet vill ha slopade turordningsregler och arbetsgivarna trummar om individuella löner och att ingångslönerna är för höga. Laval-lagen skapar osund konkurrens.

Allt detta leder till otrygga jobb där konkurrensen hårdnar och vi själva börjar konkurrera med varandra med lägre löner.

Vart tog löftet vägen då?

Myndigheter hjälper till att tvinga oss bryta löftet genom att skrämt mana oss till att konkurrera om jobben.

Jag var själv på arbetsförmedlingen på ett informationsmöte. Hela mötet gick ut på att arbetsförmedlarna uppmanande gruppen till att ut och förhandla med arbetsgivarna om praktik. Vi ska erbjuda oss att jobba gratis åt arbetsgivarna som någon sorts provanställning.

Facklig som jag är och svårt att vara tyst så protesterade jag vilt och ifrågasatte praktik då jag vet att företag som ökar sin produktion, tar in praktikanter som får göra 100% jobb, istället för att anställa och betala lön. Frågade om arbetsförmedlingen begärde handlingsplaner av företagen.

Jag fick svaret att begäran om handlingsplan inte ingick i arbetsförmedlingens regler och att även om klubben på företaget sa nej till praktik så kunde arbetsförmedlingen besluta ändå.

End of discussion…….arbetsförmedlingen kan hej vilt bestämma om lönedumpning på order av regeringen.

Vi uppmanas alltså att strunta i alla löften, regler och kollektivavtal och konkurrera med vår för arbetsgivaren gratis arbetskraft. Vår lön är en usel a-kassa där dagarna tickar på som vanligt.

Vart tog vår värdighet som människa vägen? Var inte ens tal om att söka jobb på kunskap och egna meriter……utan bara ut och sälja oss så billigt som möjligt.

Sen snackar de om att LAS låser fast folk med tillsvidareanställning på arbetsplatsen…..men vem i helsike har råd att  söka  jobb och konkurrera med praktikanterna?

Nä nu får det vara nog!

Vi måste bli fler och mera som Ingemar Göransson på våra arbetsplatser. Svära och göra oss hörda  så att vi kan skaka om folk så att de fattar allvaret.

Published in: on 24 september 2010 at 12:02  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/09/24/fler-och-mer-som-ingemar-goransson-ute-sa-folk-vaknar-och-fattar-vad-det-handlar-om/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: