Alliansen plockar bit efter bit av arbetarnas rättigheter.

Alliansen har under sina fyra år vid makten plockat bit efter bit av arbetsrätten och de tänker fortsätta med det. De tänker fortsätta tills arbetsgivarna har all makten och vi arbetare står rättslösa med mössan i hand.

De har försämrat strejkrätten genom Lavallagen……semesterlagen genom att försämra beräkning av semesterlön och försämrat intjänanderätten för långtidssjuka……lagen om anställningsskydd genom att göra det möjligt till allt längre visstidsanställningar.

Till detta har de försämrat a-kassan och sjukförsäkringen som slår hårt för vanliga arbetare.

Förslag finns på att försämra studieledighetslagen……lagen om anställningsskydd genom ökad tid för provanställning. Man vill också införa sk. lärlingsanställningar för ungdomar under 23 år som skulle ge en otrygg och lågbetalad anställning som kan avbrytas av arbetsgivaren utan skäl.

Det senaste påhittet är arbetsgivarens rätt att slippa betala uppsägningslön vid tvist om uppsägning. Detta skulle innebära att om du blir uppsagd och anser att det är felaktigt så skulle du inte längre ha rätt till lön tills tvisten är löst.

På så vis blir du dömd på förväg även om uppsägningen sen skulle visa sig vara felaktig. Alliansens tycker att man istället ska få a-kassa under tiden för tvisten.

Summan av det hela skulle bli att ingen skulle våga tvista om en sådan uppsägning för det är bättre med lön under uppsägningstiden än a-kassa.

Den här lösningen skulle passa såväl arbetsgivaren som arbetstagaren, enligt Maud Olofsson som säger:

”Men det är ju så att ibland passar man ju inte på en arbetsplats, och då är det ju bättre att vi hittar en lösning som gör att arbetstagaren kan ha a-kassa under den här perioden.

Mycket är ännu oklart i det här förslaget, till exempel är det oklart om den anställde under tvistens gång ska anses vara arbetslös eller inte, vilket ju styr rätten att få a-kassa. Dessutom är ju många inte med i a-kassan.

Som är Alliansens vana trogen så bryr de sig inte om hur deras förändringar slår mot arbetstagarna. De vill bara se till att arbetsgivarna bestämmer allt och så billigt som möjligt.

Dessa försämringar passar definitivt inte arbetstagare som Maud försöker få någon att tro. Alliansen passar definitivt inte arbetstagare och ingen annan vanlig medborgare heller för den delen.

Inte fyra år till med Alliansen.

Published in: on 05 september 2010 at 15:20  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/09/05/alliansen-plockar-bit-efter-bit-av-arbetarnas-rattigheter/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Läs mer här […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: