Moderaterna kommer inte att bevara LAS.

Moderaterna säger sig värna både kollektivavtal och arbetsrätten. Man säger att man inte ska skrota LAS om de vinner valet. Detta är nu högst osannolikt eftersom  Moderaterna knappast värnar om arbetarnas rättigheter och sen dessutom tvingas kompromissa med övriga Allianspartier.

De övriga har klart och tydligt uttalat att de vill se kraftiga förändringar i arbetsrätten och då främst turordningsreglerna i LAS. En Centerpartistisk riksdagskandidat skriver i sin blogg att Moderaterna kommer att vara tvungna att gå med på att reformera LAS då trycket från övriga Alliansen kommer att vara stort.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström går också ut och gastar om den ”föråldrade” arbetsrätten. Han säger följande:

Den svenska arbetsrätten tillkom i början av 1970-talet. Sveriges företag såg då helt annorlunda ut jämfört med hur de ser ut idag. Det finns ett stort behov att reformera arbetsrätten om Sverige ska behålla livskraftiga företag”.

Han kritiserar regering och opposition för är att de under huvudavtalsförhandlingarna – som misslyckades 2009 – inte i klartext talade om att det parterna inte klarar av kommer förr eller senare de politiska beslutsfattarna att tvingas hantera.

Jaha och vilka var det som helt plötsligt drog sig ur förhandlingarna för att de inte fick precis som de ville? Jo Svenskt Näringsliv.

Vad Bäckström menar är att om inte parterna kommer överens om den reformeringen som de vill ha så ska regeringen fixa det. Snacka om att tjurigt inte vilja förhandla om man inte får som man vill…..då får ”pappa Reinfeldt” fixa.

En sak kan jag hålla med om och det är att arbetsmarknaden ser lite annorlunda ut än på 70-talet. Nu har vi mer av visstids- och provanställningar. Vi har utnyttjandet av praktikanter och FAS-3. Arbetsgivare försöker byta ut tillsvidareanställda mot inhyrda etc.

Ja LAS kanske borde ändras lite men inte som Svenskt Näringsliv och Alliansen vill utan vi borde stärka den för arbetstagarna. LAS borde stärkas så att arbetsgivaren inte kan utnyttja människor på det viset man gör idag.

Published in: on 23 augusti 2010 at 13:20  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/08/23/moderaterna-kommer-inte-att-bevara-las/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: