Fortsatt stora skillnader i a-kasseavgiften säger nya arbetsmarknadsministern.

Regeringens nytillsatta arbetsmarknadsminister Tobias Billström säger:

Avgiftsdifferentieringen kommer att fortsätta vara en viktig del i regeringens politik. ”

Moderaterna skriver också i ett material kallat ”valstugan 2010” följande om a-kassan: ”Arbetslöshetsersättningen, a-kassan, är en ekonomisk trygghet för den som förlorar sitt jobb.
Hur a-kassan utformas är oerhört viktigt. Den ska vara ett stöd på vägen till ett nytt jobb, men samtidigt inte låsa in människor i arbetslöshet
.

Att många människor står utanför a-kassan innebär att många saknar ett skydd i händelse av arbetslöshet. Därför gör regeringen det enklare och billigare att gå med i a-kassan”.

Moderaterna med Tobias Billström som arbetsmarknadsminister visar återigen att de inte lever i verkligheten som den är för väldigt många människor.

De kallar sin a-kassereform för en ekonomisk trygghet vid arbetslöshet och att det har blivit billigare och enklare att vara med i a-kassan.

Men Alliansen har gjort precis tvärtom med en sänkning av ersättningen som skickar människor ut i fattigdom och en avgift så osolidarisk att de med akademisk utbildning och jobb har fått det billigare men låginkomsttagare har fått en mångdubblad avgift.

Det är inte heller enklare som de påstår då ex. 75 dagarsregeln infördes och tvingar deltidsarbetare att säga upp sig  då de inte längre har rätt till ersättning. Eller studerande som inte  har rätt till ersättning på loven. Överhoppningsbar tid vid sjukdom minskade från 7 år till 5 år. Detta och mer gör att allt fler har svårt att kvalificera sig till rätten till ersättning och alltfler tvingas ur a-kassan. Hittills har 500 000 människor lämnat a-kassan av olika anledningar och de flesta p.g.a att de inte har råd eller inte längre är kvalificerade.

Vi behöver en regering som ser till att omställningen mellan jobb inte är en ekonomisk katastrof utan en dräglig möjlighet att klara sig.

Att bli arbetslös är en tung börda och vi ska inte göra den värre genom att straffa de människor med ekonomiska bekymmer. Istället ska vi se till att jobben blir fler och inte att konkurrensen hårdnar med lönedumpning som följd.

Published in: on 10 augusti 2010 at 9:08  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/08/10/fortsatt-stora-skillnader-i-a-kasseavgiften-sager-nya-arbetsmarknadsministern/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: