Vi måste lära oss att återigen stava till KOMPETENSUTVECKLING i debatten om LAS.

Läste en blogg skriven av Centerpartisten och riksdagskandidaten Johan Hedin.

Han skriver att Centern är bäst på viktiga företagarfrågor enligt Svenskt Näringslivs undersökning. Han menar då bland annat Centerns förespråkande för att avskaffa LAS.

Tror tusan att Svenskt Näringsliv applåderar då.

Johan skriver följande: ”IF Metall uppmärksammar just den frågan och ”kräver svar” från regeringen om hur man ställer sig till Centerpartiets krav på reformer.
Personligen vill jag avskaffa hela LAS. Det är en omoralisk lag som förstör för företagen och som orättvist håller unga och nyinflyttade utanför arbetsmarknaden. Basta.
Centerpartiet vill undanta företag med färre än 10 anställda från lagen. Huvudanledningen är antagligen att minska de mindre företagens oproportionerliga skada av lagstiftningen. För ett företag med flera hundra anställda är det inget problem att köpa ut en person som inte funkar med tre årslöner.”

Han kallar LAS omoralisk och att den är en oproportionerlig skada för mindre företag och att de inte har råd att köpa ut anställda.

Ja det är ju Centerns politik och människosyn i ett nötskal.

Att kunna köpa sig fri från det man inte vill ha på bekostnad av människovärdet är väl omoraliskt om något. Men Centerns enda tanke är att arbetsgivarna ska ha det bekvämt och komma så billigt undan som möjligt. Inte ett enda ord om kompetensutveckling på företag för att alltid ha nödvändig kompetens om något skulle hända som ex. uppsägningar.

Arbetsgivaren ska inte bara kunna avgöra när och hur många som ska sägas upp utan de ska fritt kunna bestämma efter tycke och smak vilka personer som hade ”otur” att bli av med jobbet.

Han nämner inte med ett ord att ex. ungdomar ofta tack vare regeringens politik om visstid är de som har korta tidsbegränsade anställningar och inte alls hamnar på någon turordningslista eftersom de reglerna inte gäller då. De tidsbegränsade anställningarna avslutas först och därmed blir många ungdomar av med jobbet.

Nä vi ska behålla LAS och dess turordningsregler. Det måste bli lite ordning och det måste till KOMPETENSUTVECKLING!!

Hur korkade får arbetsgivare vara egentligen. De tjänar så mycket mer på kompetensutvecklad personal och behöver aldrig vara rädda för att vara sårbara om någon försvinner……för faktiskt kan människor bli sjuka eller frivilligt säga upp sig för nytt arbete. Vad gör arbetsgivaren då……utan sin livsviktiga nyckelperson de hela tiden gömmer sig bakom i debatten om LAS och turordningsreglerna.

Bort med debatten om LAS och lyft in debatt om kompetensutveckling för allas vår skull.

Hallå!! Det stavas KOMPETENSUTVECKLING men det har arbetsgivarna förträngt och vi måste påminna dem…igen och igen och igen.

Published in: on 30 juli 2010 at 11:38  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/07/30/vi-maste-lara-oss-att-aterigen-stava-till-kompetensutveckling-i-debatten-om-las/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: