Borgarnas och arbetsgivarnas drömvärld är vår mardröm…..måtte vi aldrig somna och låta det ske.

Hörde på nyheterna om bemanningsföretaget Student Consulting som hotar sin personal med ”sparken” om de inte är 25% effektivare än de anställda på det företag de hyrs ut till.

Student Consulting har tydligen detta som sitt ”varumärke”. Att alltid ge kunden en effektivare personal.

Men hur kan det vara möjligt mänskligt? De allra flesta människor som är anställda på ett jobb oavsett vad det handlar om, är engagerade och jobbar effektivt och efter bästa förmåga. Att då komma in som inhyrd med kravet att jobba 25% effektivare är ju en fullständig omöjlig uppgift. Dessutom handlar det om ungdomar på sitt kanske första sommarjobbb eller anställning för Student Consulting inriktar sig på just ungdomar.

Ett par av de unga anställda intervjuas men vågar inte visa sitt ansikte av rädsla att Student Consulting ser det och ”sparkar” dem.

Det finns fler exempel på hur andra bemanningsföretag behandlar sina anställda ex. där man tvingas sitta och vänta vid telefonen hemma ifall man får ett uppdrag eller där man åker till det företaget som vill hyra ifall någon i personalen skulle vara sjuk.

Hur har dessa bemanningsföretag lyckats driva sin verksamhet så här långt utan att stoppas?

Det är ganska enkelt att förklara.  Bemanningsföretagen har hittat det ”samhället” som Borgarna förespråkar och så hett längtar efter. Lagen ger dem rätt att utöva sin verksamhet med uthyrning. Man har lyckats splittra solidariteten och slå bort facket och efterlevnad av kollektivavtal, arbetsrätt och mänskovärdig behandling. Man har gjort människor rädda och otrygga genom att utöva sin makt utan anställdas medbestämmande. Sen kör man ”hungriga vargar jagar bäst” och den som inte lever upp till förväntningarna är snabbt av med jobbet. Regeringen har hjälpt till genom att göra det dyrare att vara medlem i facket/a-kassan och en a-kassan så usel att det är en ren katastrof ekonomiskt att bli arbetslös.

Det är oerhört svårt att informera och organisera medlemmar i bemanningsföretagen då alla är på olika arbetsställen och olika branscher. Facket på det företag som hyr in har ingen rätt eller möjlighet att förhandla eller kontrollera avtalens efterlevnad för de personer som är inhyrda. Och de inhyrda vågar inte berätta av rädsla att bli av med jobbet och är ju ofta inte medlemmar i facket. De vet helt enkelt inte om att de har rättigheter.

Bemanningsföretagen hotar med ”sparken” för att få människor att jobba hårdare för att de själva ska överleva i den hårda konkurrensen i bemanningsbranschen. Arbetsgivarna som hyr har ”köpt” sig fria från arbetsgivaransvaret och arbetsrätten och väljer och vrakar efter eget tycke. Inga sjuka, föräldralediga, förtroendevalda, lågpresterande etc har möjlighet att få stanna länge på ett företag som inhyrd.

Detta är Borgarnas och arbetsgivarnas drömvärld och våran mardröm.

Är det ett sånt samhälle vi vill ha? Vill vi att sådana villkor ska gälla alla arbetare på alla företag? För det är dit vi är på väg om inget görs det hörs tydligt när Borgarna pratar: ” Lägre ingångslöner, individer förhandlar själva utan kollektivavtal som golv, jobblinjen där sjuka och arbetslösa lever i fattigdom, slopandet av LAS, förenklade arbetsrättsregler för arbetsgivaren”.

Det visar så tydligt hur viktigt det är att hålla ihop och vara medlem i facket och genom kollektivet vara starka. Så viktigt att vi har kollektivavtal och förtroendevalda som ser till att de efterföljs. Facket är och förblir en livsviktig motpart till arbetsgivarna. Det visar också tydligt att vi måste ha en regering som inte springer arbetsgivarnas ärenden och försämrar arbetsrätten för oss.

Vi måste ta krafttag i bemanningsbranschen. Lo har uppmärksammat detta men mer måste göras för att bevara kollektivavtalen och medlemskapet även i bemanningsbranschen som ju är en ökande bransch. Vi måste också ha en regering som förstår problemet och hjälper till att motverka människors outhärdliga situation på jobbet eller vid arbetslöshet.

Published in: on 25 juli 2010 at 7:19  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/07/25/borgarnas-och-arbetsgivarnas-dromvarld-ar-var-mardrom-matte-vi-aldrig-somna-och-lata-det-ske/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: