Rekordvinster i stora företag…..men vågar de tillsvidareanställa?

SVT hade ett inlägg med IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven som man kallade ”Facken lurade på vinfesten”. SVT menar att eftersom vi under avtalsrörelsen tecknade ett av de lägsta löneökningarna på länge och nu gör företagen rekordvinst, går vi miste om delar av vinsten.

Men långt ifrån alla företag gör dessa vinster så det är fel att säga och ingen hade någon spåkula att titta i under avtalsrörelsen då läget fortfarande var kärvt även för storföretagen. Man kunde ana en förbättring sen året innan men ingen visste åt vilket håll det skulle gå och vi tog ansvar för det aktuella läget.

Nu ett halvår senare har industrin tagit fart och bilden ser lite annorlunda ut och Stefan Löfven säger: ”Det relativt magra lönepåslaget kommer att studsa tillbaka på arbetsgivarna. Kraven lär bli betydligt högre nästa gång.Vinsterna måste gå tillbaka till de anställda i form av investeringar, nyanställningar och utbildning.”

Vi lyckades i avtalsrörelsen begränsa arbetsgivarens möjlighet till att byta ut anställda med företrädesrätt mot inhyrda.

Men vad händer när alla med företrädesrätt har fått återanställning och det behöver nyanställas?  Får återanställda bara visstidsanställningar?

Risken är oerhört stor att företagen är riktigt brända av krisen och dess snabba nedgång och vågar inte tillsvidareanställa personal trots rekordvinster utan kör med visstidsanställningar. Risken är då lika stor att när det är möjligt så använder de sig av inhyrning.

Kan nog sätta en peng på att det och övertidsfrågan blir nästa stora kamp i nästa avtalsrörelse.

Vi kanske har lagt det mesta av krutet i bakänden med situationer med nedgång och uppsägningar, men det var det akuta läget då. Men nu måste vi snabbt även lägga kraft i framänden. Anställningens ingående där vi behöver få företagen att ”våga” anställa på tillsvidareanställningar.

Företagen är rädda att de inte blir av med personal fort nog om något händer eftersom vi har rätt till betald uppsägningstid allt från 1-6 månader. Man kommer att köra hårt med övertid först innan man anställer men sen vill man bara ha tidsbegränsade anställningar för att slippa betala uppsägningstid.

Kan finnas förståelse för det men det får inte vara så att vinsterna går till aktieägarna medan anställningarna blir otrygga och vi kastas ut i arbetslöshet på noll och ingen tid alls. Det är dessutom inte bra för samhället heller. Därför borde det ligga i alla tre parters intresse att lösa den frågan. Regering, arbetsgivare och facket.

Att luckra upp rätten till uppsägningstid är inte aktuellt och inte lösningen och vi kan inte hindra vinstutdelning till aktieägarna. Därför  är det nu viktigt och bråttom med att få till en uppgörelse om ”utbildning istället för uppsägning” annars kommer flertalet av IF Metallarna att ha tillfälliga anställningar eller vara inhyrda och många övertidstimmar arbetade.

När vi bara har bytt regering i höst så har vi goda möjligheter att få till en lösning. Då har vi iallafall två parter som inser det viktiga i frågans lösning även för människan och samhället. Arbetsgivarna måste då på allvar sätta sig och diskutera detta.

Published in: Okategoriserade on 24 juli 2010 at 8:16  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/07/24/rekordvinster-i-stora-foretag-men-vagar-de-tillsvidareanstalla/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: