Det är sannerligen dags nu att vi försvarar kollektivavtalen mot ytterligare Borgligt styre.

Återigen har ett blått EU attackerat vår modell med kollektivavtal och den fria förhandlingsrätten. Denna gången handlar det om att förvaltningen av de tyska kommunanställdas avtalspensioner måste upphandlas i öppen konkurrens i hela EU. Arbetsmarknadens parter i offentlig sektor kan efter domen inte ingå avtal om pensioner hur som helst utan ska följa EU:s regler.

Detta kan hota vår möjlighet att förhandla fram kollektivavtal med rättvisa pensioner inom den offentliga sektorn”, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.

Att EU-domstolen går in och bestämmer över vad parterna kan komma överens om i kollektivavtal är oroväckande. Först Laval-målet och nu detta.

Vart är den Svenska regeringen då? Som kan gå in och protestera för att tillvarata Sveriges intresse och försvara den svenska modellen.

Ja i Laval-fallet vet vi hur det gick. Regeringen sa sig värna om den svenska modellen men gick sen och beslutade om en Laval-lag som är hårdare än EU:s rekommendationer.

Regeringen kan nu innan den 9 Oktober gå in och intervenera till Tysklands förmån och på så vis försöka skydda svenska intressen men det är oklart om regeringen har planer på detta. Frågan bereds nu i arbetsmarknadsdepartementet, näringsdepartementet och utrikesdepartementet.

Tidigare hade vi Littorin som åtminstone sa sig värna om kollektivavtalen men nu har vi inte ens det. Signaler till facket säger att andra ministrar tvekar att gripa in och det verkar inte troligt att vår nya arbetsmarknadsminister har kraft nog att göra det.

Nu ser vi tydligt hur viktigt det var att rösta i EU-parlamentsvalet. Om folk hade tänkt till och EU varit rött hade detta troligtvis aldrig hänt.

Nu måste vi se till att vi åtminstone får en Rödgrön regering som i alla lägen försvarar den svenska modellen och kollektivavtalen. Det är det absolut viktigaste vi har på svensk arbetsmarknad.

Nu måste alla tänka till och försvara kollektivavtalen. Om de Borgliga lyckas försvaga dem alltmer är ingen skattesänkning eller annan borglig politik ett enda öre värt i plånboken för någon arbetare.

Vi måste se långsiktigt på vårt samhälle och titta bakåt hur det var innan kollektivavtalen.

Många tror inte att vi kan hamna på villkor likt 1800-talet där arbetsgivarna bestämde allt och arbetarna stod med mössan i hand. Det behövs bara 4 år till med en Borglig regering mina vänner…….så är vi förmodligen där.

Vi måste ha en regering som värnar kollektivavtalen här hemma och som strider för dem i EU.

Vi måste ha ett regeringsskifte och det är vår uppgift att rösta fram det……..alla vi arbetare, sjuka, arbetslösa, pensionärer och alla andra som har vett att inse vårt eget långsiktiga bästa.

Det är dags att stå upp för och försvara våra kollektivavtal. Det är i elfte timmen men inte försent. Det är i valet det avgörs.

Published in: on 21 juli 2010 at 17:50  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/07/21/det-ar-sannerligen-dags-nu-att-vi-forsvarar-kollektivavtalen-mot-ytterligare-borgligt-styre/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: