Ny vinkling av Svenskt Näringsliv verkar desperat.

Svenskt Näringsliv presenterar en ny rapport kallad ”Uppsägning med förhinder”. En enkätundersökning gjord bland medlemsföretagen och handlar om LAS och MBL i uppsägningstider.

Den visar bl.a hur stor andel av företagen som följt ”sist in-först ut” principen, hur stor andel som gjort en överenskommelse med facket om avtalsturlista och hur stor andel som säger sig förlorat viktig kompetens.

Det visar sig att en stor andel företag har kommit överens med facket om en avtalsturlista där man ju tar hänsyn till kvalifikationer så att företaget kan fortsätta att vara konkurrenskraftiga. Men ändå hävdar man att turordningsreglerna är ett problem, vilket för mig är ofattbart.

Svenskt Näringslivs sammanfattning av det hela är att det är LAS, MBL och facket som är hindret för våra företag att bli av med personal snabbt och att få behålla rätt kompetens:

”Det  visar i denna undersökning att företagen har att leva med en betydande osäkerhet när de har behov av att minska personalstyrkan och denna osäkerhet finns på flera plan.
• För det första är det en stor osäkerhet kring hur lång tid det förlöper innan
förhandlingarna är avslutade.

• För det andra är det osäkert om ett företag som behöver minska arbetsstyrkan kommer kunna enas med sin motpart om nödvändiga avsteg från sist in – först ut-principen.

• För det tredje är det osäkert vilka behov som företaget får tillgodosett
även om parterna lyckas enas om en avtalsturlista”.

Hur lång tid det tar att förhandlar beror oftast på arbetsgivaren själv. Om de bara följde sin del av MBL med information i god tid, konsekvensanalys, låter facket vara med i diskussionen och ordning på dokument angående personalens kvalifikationer så skulle förhandlingsstarten kunna snabbas upp betydligt och resultatet komma fortare.

Om de sen var riktigt seriösa och faktiskt tittade på kvalifikationer och inte på andra subjektiva saker angående vad som är nödvändig kompetens så är det inte så svårt att komma överens.

Vid en uppsägning är det alltid risk för att tappa kompetens oavsett avsteg eller inte med tanke på att de anställda ofta har lång erfarenhet och i synnerhet om det är andra eller tredje uppsägningsomgången under kort tid och många har sagts upp redan tidigare.

”Krisen” var inte likt någonting annat och är olycklig att ha som riktmärke i rapporten.

Arbetsgivarna har mer och mer börjat kompensera den ryckiga produktionen med att ”kasta” in och ut personal.

Om de istället lade mer krut på att försöka få en stabilare orderingång och materialförsörjning så skulle inte kasten bli så snabba och företaget skulle ju ha en jämnare inkomst. Personalstyrkan skulle då också bli på en jämnare nivå. Samtidigt måste parterna titta på sätt att förhindra uppsägningar då det ändå är skiftningar i produktion.

Under avtalsrörelsen tillsattes arbetsgrupper för att utreda ”Utbildning istället för uppsägning”. Något system, helst en tre-partslösning som gör att företagen har råd att behålla och utbilda sina anställda i dåliga tider för att snabbt kunna komma igång då produktionen vänder.

Dessa åtgärder mot ryckigheten i produktion och ett system för att behålla personalen är vad som behövs. Att skylla på LAS, MBL och facket är lite väl desperat av Svenskt Näringsliv tycker jag.

Arbetsgivarna är ute efter att kunna peka med hela handen utan att behöva förhandla när anställda behöver lämna……utan att ha behövt kompetensutveckla för att slippa vara sårbara och utan att ta tag i problemen i ”inflödet” med ordrar och material.

Published in: on 19 juli 2010 at 15:14  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/07/19/ny-vinkling-av-svenskt-naringsliv-verkar-desperat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: