Kollektivavtalen är kärnan för att motverka osund konkurrens.

På ledarsidan i Sundsvallstidningen finns idag en artikel om LO och Laval där skribenten försöker sig på att smutskasta LO och facket. Den visar hur okunniga och ointresserade vissa är av kollektivavtal och arbetares rättigheter och hur sned samhällsbilden då blir.

Lo släppte i veckan en rapport ”När arbetskraftskostnaderna pressar priset” och handlar om exempelvis Laval och striden där om att teckna svenska kollektivavtal.

Det är detta skribenten angriper.  Man  skriver att LO motarbetar utländska arbetare genom att kalla det lönedumpning när de har lägre lön än svenska kollektivavtal. Vidare ges kritik mot LO för att inte ha tagit fram tydliga dokument som visar vilka rättigheter utländska arbetare har i Sverige.

Skribenten kallar LO för att ha spelad solidaritet med utländska konkurrenter och menar att rapporten är ett ”Anstötligt hyckleri av facket”.

Men det är ju kollektivavtalen som är kärnan och det som ”striden” handlade om. Det som skribenten inte vill eller kan se är att kollektivavtal ger tydliga regler om rättigheter och skyldigheter och som ger utländska och svenska arbetare samma betalning som ”priset på arbete” är i Sverige.

Någonting annat vore lönedumpning och ger en osund konkurrens. Svenska företag har inte en chans i konkurrensen. Det skulle leda till större arbetslöshet i Sverige om inte arbetsgivarna lyckas sänka svenska löner jämförbart med utländska vilket inte är möjligt enligt kollektivavtalen.

Varför skulle priset vara något annat om en utländsk arbetare utför samma arbete?  Varför skulle arbetsmiljö och andra villkor vara sämre för en utländsk arbetare? Det är nedvärderande mot den utländska arbetaren.

Priset på arbete bestäms av arbetsmarknadens parter genom tecknande av kollektivavtal. Så fungerar det här i vårt land och är en del i vår ”Svenska modell”. Om alla respekterade  detta så skulle  en strid som den om Laval och Vaxholmsbygget aldrig behövt hända. Om bara det Lettiska företaget hade följt svensk sed på arbetsmarknaden istället för att försöka utnyttja EU:s fria rörlighet och försökt konkurrera med låga löner.

Skulden för det Lettiska företagets konkurs kan aldrig läggas på facket. Skulden var deras eget genom att envist vägra att teckna svenskt kollektivavtal.


Published in: on 18 juli 2010 at 7:11  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/07/18/kollektivavtalen-ar-karnan-for-att-motverka-osund-konkurrens/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: