Verkligheten för ungdomar är inte så hipp och cool som vissa låter påskina.

Samtalen till LO:s hjälptelefon har ökat med 60% i år och många samtal handlar om att ungdomar har tvingats provjobba gratis. Detta är inte ok och definitivt inte tillåtet enligt kollektivavtal.
Oseriösa arbetsgivare ser sin chans att utnyttja ungdomar och får jobbet gjort helt gratis. Detsamma har vi sett överallt det senaste året i form av praktikanter och FAS-3 jobb.

I denna verklighet behöver stödet och rättigheter för arbetare stärkas så att vi kan mota dessa oseriösa arbetsgivare. Vi måste skydda våra ungdomar och ge dem möjligheten till riktiga jobb med riktig lön.

Det är vi många överens om förutom Allianspartierna som är precis tvärtom. Exempelvis CUF startade sin valkampanj ”FUCK facket 4ever” med galna idéer som skrota LAS och facket samt att låta ungdomar förhandla om lägre lön är kollektivavtalen.

De menar att ungdomar ska få in en fot på arbetsmarknaden genom att jobba för svältlön eller gratis kanske? För det är precis vad som kommer att hända.
CUF:s förbundsordförande går till personvalskampanj på detta tema. Han menar fortfarande att detta är lösningen på ungdomsarbetslösheten och struntar uppenbarligen i om ungdomarna jobbar gratis. Han har i sin kampanj en tydlig åsikt om att LO och arbetsrätten är problemet.

Om han bara tittade på verkligheten och var lite seriös istället för att lura i ungdomarna att allt är hippt och coolt och att det bara är att ta för sig, så skulle han också se hur våra ungdomar behandlas redan idag trots kollektivavtal och LAS.

Såklart behöver vi hjälpa ungdomarna in på arbetsmarknaden men då med ramar för vad som är tillåtet. Mer utbildning exempelvis för att rusta ungdomarna i konkurrensen om jobben.
Många företag inom industrin har redan idag en koppling till ex. Teknikcollege och anställer ungdomar efter utbildningen. Eller som stora företag som gott och väl klarar en kostnad för utbildning i anställningen har lokala lösningar .

Om vi kunde ha mer av den varan på fler företag där man inte redan har en egen lösning så skulle det ge ungdomar en större chans. Om det var en uppgörelse mellan fack och arbetsgivare om formerna så skulle det skapa en större trygghet för både arbetare och arbetsgivare.
Det skulle inte heller bara vara en generell sänkning av ingångslönerna utav politiker som vill göra vad som helst för att pressa lönerna nedåt.
Arbetsrätten behövs för att skapa trygghet, stabilitet och arbetsfred.

Detta skapar inte fler jobb men en större chans för ungdomarna. För att få fler jobb behövs andra satsningar.

Published in: on 17 juli 2010 at 19:05  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/07/17/verkligheten-for-ungdomar-ar-inte-sa-hipp-och-cool-som-vissa-later-paskina/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Kampanjen heter ”Arbetsmarknaden är ett jävla skämt” bara så du vet


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: