Det lurade folket.

Att läsa boken ”Bokslut Reinfeldt” gav en kraftig bekräftelse på vad jag redan var övertygad om…..Alliansens politik är livsfarlig för folket.
Att läsa den en dag på stranden ger förutom ett rödare sinne, en aning rödare skinn också då man i läslustan glömmer att man ligger i solen.

Jag har länge funderat på vad jag och många med mig missar eftersom opinionssiffrorna är höga för Alliansen. Vad är det som gör att många sympatiserar med Alliansen trots deras orättvisa politik?
Jag tror att boken satte fingret mitt i prick: Egoism och rädsla.

Människor förvandlas till rädda egoister……rädda om sitt eget skinn.
Vad är det då som gör folk rädda?
Jo det faktum att Alliansens politik slår undan den trygghet som vi började bygga upp i början på 1900-talet….Den svenska modellen.
Vårt samhälle börjar övergå från ett solidariskt finansierat samhälle till ett individuellt försäkringssamhälle där var och en måste se om sitt eget hus.
Den svenska modellen beskrivs i boken på ett mycket bra och lättförståeligt sätt.

Modellens tre pelare:
1. Partsrelationen på arbetsmarknaden som består av centrala parter som sluter kollektivavtal. En högt medlemskap i facket. Detta ger en balans mellan arbetare och arbetsgivare och håller löner och villkor på en rimlig nivå. Lönedumpning förhindras.

2. Socialförsäkringssystemet som bygger på principen om inkomstbortfall och ger ersättning vid sjukdom, föräldraledig, arbetslöshet etc.

3.Välfärdstjänster som skola, vård och omsorg.

Alliansen har på bred front attackerat alla tre pelarna genom att höja avgiften till a-kassan och tagit bort avdragsrätten för fackavgift. Alltså försvårat ekonomiskt att vara medlem i facket för att på så vis vrida över makten till arbetsgivarna.
De har sänkt ersättningar vid sjukdom, föräldraledighet och arbetslöshet.
Minskade resurser till kommuner som slår direkt mot skola, vård och omsorg. Privatiserar bl.a skola och vård.

Samtidigt öppnar de upp för privata försäkringslösningar där endast den som har råd kan teckna försäkring och på så sätt upprätthålla tryggheten.

Alliansen har mångdubblat avgiften till a-kassan för en industriarbetare. Därtill har de sänkt ersättningen. Många tecknar en försäkring och betalar ännu lite till för en sämre ersättning…..rädsla ger sig till känna.
När rädslan blivit tillräckligt stor och folk tecknar privata försäkringar så minskar intresset för den gemensamt finansierade välfärden……egoismen ger sig till känna.

Alla försämringar vid arbetslöshet, sjukdom och öppnande för låglönemarknad inom offentlig sektor gör att konkurrensen om jobben hårdnar.Arbetarna och facket försvagas och lönerna pressas nedåt……maktbalansen är förskjuten.

Enda sättet för medelklassen att ha råd att betala mer privata försäkringar för att upprätthålla en trygghet är mer skattelättnader från regeringen……tvångssympatier med Alliansen uppstår.

De rika klarar sig alltid medan de fattiga slås ut.

Sen har Borgeligheten fått sin drömvärld där klyftorna mellan fattig och rik är enorm. Arbetsgivarna har all makt och arbetarna står med mössan i hand.
Det en gång så stolta och solidariska folket har blivit det lurade och kuvade folket.

Det finns fortfarande tid att stoppa detta vansinne. Det gör vi den 19 september då vi åter tar tillbaks vår värdighet som folk.
Inte fyra år till med Alliansen.

Published in: on 13 juli 2010 at 18:33  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/07/13/det-lurade-folket/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Jättebra skrivet! Jag har också läst den boken^^ och håller med till 100 procent. Nu måste vi mobilisera oss och få fler väljare att förstå detta. Den 19:e september vinner vi! 😀


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: