Lita inte på Alliansen när de säger sig värna den Svenska modellen.

Men jämna mellanrum hör vi Centern, Folkpartiet och de borgeliga ungdomsförbunden samt Svenskt Näringsliv mana till sänkta ingångslöner för ungdomar, lokal lönesättning etc. Moderaterna säger sig värna om den Svenska modellen och slingrar sig i frågan om detta.

Men hur var det med Laval där regeringen i våras fick igenom sitt förslag om inskränkning för facket att konflikta för Svenska kollektivavtal fullt ut. Där brydde sig inte Moderaterna om den Svenska modellen.

Den Svenska modellen innebär att arbetsmarknadens parter centralt först förhandlar om löner och andra villkor som ska gälla på jobbet. Politikerna ska inte lägga sig i detta och vi har idag ingen lagstadgad lönesättning eller lägstalöner.

Nu har vår arbetsmarknadsminister Littorin som ju är Moderat, varit i Bryssel och godkänt EU:s nya riktlinjer för jobb och tillväxt:

Lönebildningen ska beakta skillnader i kunskaper och lokala arbetsmarknadsförhållande. Den ska också ta hänsyn till skillnader i betalningsförmåga mellan regioner, branscher och företag inom landet”

Lo, TCO och SACO protesterar och befarar att dessa riktlinjer kan bli ett allvarligt hot mot den Svenska modellen då den kan tvinga till endast lokal lönebildning.

Ja om EU:s riktlinjer ska tala om hur vi ska ha vår lönebildning även i Sverige så är det ett angrepp mot vår modell. Politiker lägger sig i arbetsmarknadens parters arbete.

Hur värnade Littorin och Moderaterna om den Svenska modellen nu? Inte alls utan menar bara att Sverige inte behöver följa dessa riktlinjer om vi inte vill.  Ja eller hur!!! Man beslutar väl inte om riktlinjer och sen behöver de inte följas.

Nä även här ligger det en hund begraven……en listig smygväg för att pressa våra löner nedåt. Herr Littorin och gänget i regeringen går inte att lita på, de är ovillkorligen ute efter arbetarna också.

Så tänk på detta alla som röstar till hösten……er lön kan hänga på valet av regering. Lönen som betalar mat, hyra, bilen etc. Lönen som ligger till grund för a-kassa, sjuk- och föräldrapenning och pension. Det spelar ingen roll hur stora skattesänkningar vi har när ex. pensionen betalas in så grundar den sig på lön innan skatt. Ju lägre lön man haft….desto lägre pension och gamla blir vi alla.

Rösta för att löner även i framtiden ska förhandlas mellan arbetsmarknadens parter utan politikers inblandning. För Rödgröna är detta självklart men inte för Alliansen.

Published in: on 24 juni 2010 at 13:12  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/06/24/lita-inte-pa-alliansen-nar-de-sager-sig-varna-den-svenska-modellen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Fan vad smart du är och lyckas uttrycka det du vil och tror på i ord och förhoppningsvis i handling. Du ska inte förbli ogift ty man eller kvinna som ser dina bra och dåliga sidor skall se att de positiva överväger…du skulle kunna gifta dig med mig eller så får jag väl bar bilda fanklubb…..;-==)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: