Ingår agilityutbildning i chefers utbildning…..eller vad är det frågan om?

Man kan undra hur arbetsgivarna tänker när de behandlar anställda som hundar i sin iver att öka effektiviteten. Ena gången tycker arbetsgivarna att anställda behöver morötter i form av dagisverksamhet och nästa gång förväntas vi prestera storverk.

Man kan undra på vilken nivå arbetsgivare får sin utbildning i psykologi och pedagogik…..är det på en agilityutbildning för hundar tro?

Helt sanna exempel finns från en rad olika företag på hur arbetsgivarna använder sin uppfinningsrikedom för att uppmuntra till effektivitet men fullständigt misslyckas i sin pedagogik och resultatet blir det omvända.

”De anställda ska t.ex leta ”ostar” bland maskiner. Det hela går ut på att arbetsledningen lägger ut en bild på en ost vid en maskin på ett otillgängligt ställe för att den ska hittas vid exempelvis förebyggande underhåll eller städning av maskinen. Den som hittar osten blir uppmärksammad.”

Vadå……dagens ost eller?

”På ett annat ställe finns olika ”mössor” att ta på sig beroende på vilket humör man har just den dagen för att visa de andra.”

Jaha…..dagens surstrut.

”Klockor att ringa i när någon anställd gjort något bra.”

”Vita rockar i en svetsverkstad för att ha enhetlig klädsel och skapa trivsel.”

”En tjänsteman springer runt och ta bilder på oreda och sen hänger upp bilden till allas beskådan.”

Nu undrar jag vart kommunikationen tog vägen? Den här normala kommunikationen där information om regler och rutiner gås igenom och det är inget tvivel om att de ska följas utan smygfoto eller ostletning.

Vart tog feedbacken vägen där någon som gjort något bra fick en klapp på axeln och orden: Bra jobbat!

Vart tog trivseln vägen där man kände gemenskap utan att se likadana ut och man kunde ha en ”dålig dag” utan att för den skull behöva skylta med en mössa?

Att leta ostar, bära humörmössa eller höra ”bra”klockan och andra märkliga påfund gör bara allting löjligt. Det är ungefär så man uppmuntrar hundar när de dresseras. En godisbit om du sitter fint, ett speciellt ljud som känns igen vid en speciell situation och ”leta godis”

Man kan skratta åt dessa exempel….och det gjorde vi ett gäng när vi satt och diskuterade  för de ter sig lite lustiga men faktum är att de blir allt vanligare och många gånger då produktionssytem som Lean är inblandat. Man kan undra vad som kommer sen……munkorg om man uppträder annorlunda och säger sin åsikt eller?

Nä uppmuntra människor på ett vuxet sätt och engagera genom kunskap, uppmuntran och i samförstånd. Det är inte svårare än så….då blir både städning och jobb mycket bättre och effektivare utan att ha betalda anställda bara till att hitta på den ena lustigheten efter den andra.

Published in: on 22 juni 2010 at 8:27  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/06/22/ingar-agilityutbildning-i-chefers-utbildning-eller-vad-ar-det-fragan-om/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: