Praktikanter utnyttjas ofta som gratis arbetskraft utan tanke på människovärdet.

Jag har tidigare skrivit om praktikanter som utnyttjas som gratis arbetskraft. Idag går att läsa i Sydöstran att Volvo i Olofström använder sig av praktikanter som jobbar för 135 kronor om dagen.

Enligt företagsledningen är detta en lysande idé:

”Att kunna erbjuda yngre arbetslösa arbetslivserfarenhet med handledning och samtidigt få möjlighet att lära känna ett antal framtida kandidater för anställning”.

Klubben hävdar att det inte handlar om praktik utan om fullt jobb med ackord och skiftarbete och jag tror dem. Handledningen som praktikanterna får är oftast inte mer än vad som är normalt för nyanställda och kraven på deras arbete är detsamma som för alla anställda.

Detta är ett fenomen som utnyttjas av allt fler arbetsgivare och de tycker inte att det är något konstigt med det. De reflekterar inte över att människor skickas ut på 100% jobb och får mindre än svältlön. Jobb som praktikanterna inte kan neka och ofta inte vågar yttra sig om av rädsla att inte få fortsatt jobb. Arbetsgivarna menar att praktikanterna är jätteglada och bryr sig inte alls om att de får jobba i stort sett gratis. Att praktiken skulle leda till jobb längre fram är inte alls säkert eftersom arbetsgivarna hellre tar in nya praktikanter.

För en tid sedan tog jag upp detta med en arbetsförmedlare och påpekade detta utnyttjande. Han sa att praktik ska bedrivas med särskild handledning, inte vara fullt arbete och får inte tränga undan en normal anställning. Så långt var vi överens men sen slutade vårt samförstånd för han menade att arbetsgivarna skötte sig och inte utnyttjade människor. När jag påtalade att han hade fel skyllde han ifrån sig och sa att arbetsförmedlingen inte kunde ha koll på alla arbetsgivare och att det var upp till praktikanterna och facket att påtala om något blev fel. Men arbetsförmedlingen borde åtminstone märka när samma person har praktik på tre industrier i följd varav två gånger på samma arbetsplats. En person som i grunden är industriarbetare och borde få en anställning istället. Det har hänt här i stan….jag vet för jag känner personen ifråga. Tack och lov satte fackklubben på företaget stopp så att personen idag har en anställning med ”riktig” lön.

Så fruktansvärt att arbetsgivare utnyttjar människor för att få gratis arbetskraft och arbetsförmedlingen tror sig vara duktiga som bättrar på statistiken men blundar för denna nya form av lönedumpning som innebär att främst ungdomar råkar illa ut och utnyttjas. ”Riktiga” jobb där arbetsgivarna ska anställa och betala lön förvandlas till praktikjobb.

Ungdomar som blir lurade att tro att praktiken ska leda till jobb men som ofta slussas vidare till nästa praktik.

Detta problem är något som vi alla måste ta tag i och bekämpa……LO, förbunden, politiker…alla.

Om Alliansen får fortsatt mandat kommer det komma mer sånt här med tanke på deras idéer om lägre ungdomslöner och uppluckring av LAS. Då kommer djungelns lag att råda på arbetsmarknaden och vi har inte en chans att stoppa det och se till att alla har en rimlig lön och rimliga villkor.


Published in: on 14 juni 2010 at 8:29  Comments (8)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/06/14/praktikanter-utnyttjas-ofta-som-gratis-arbetskraft-utan-tanke-pa-manniskovardet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

 1. Visst vore det bättre om unga fick möjlighet till arbete. Men det måste även vara bättre med praktik som ger arbetslivserfarenhet – och därmed ökad möjlighet till arbete i framtiden – än att de inte gör någonting på dagarna.

  • Ja om praktiken verkligen var praktik med handledning och ”gå bredvid” för att lära sig. Nu handlar det om arbetsgivare som är i behov av att anställa men utnyttjar detta med praktik. Gratisarbetare som gör fullt jobb. Nä då ska också full lön betalas.

 2. Hej Camilla!

  Jag håller med dig helt och hållet. Tyvärr är det inte bara inom delar av industrin som det här med Praktikanter utnyttas på ett systematiskt sätt. Nu ser vi även att detta sker inom stora statliga myndigheter. I senaste numret av ST-Press var det en stor artikel om det här med rubriken ”Praktikanter tar vid när Agneta får sluta”. Även på den myndighet som artikeln handlar om ”Skatteverket” så var det som så att dessa så kallade LYFT praktikanter sattes att utföra REGULJÄRA jobb. De påstår därför i artikeln att ”Nu vill Arbetsförmedlingen se över användningen av praktikanter”.

  Så det är uppenbart att det här med praktikanter missbrukas i Sverige idag. Därför måste något göras omgående.

  Mvh

  Mikael

 3. Det här har blivit ett mönster på många arbetsplatser i dag, och det gäller inte bara ungdomar utan även tusentals välutbildade långtidsarbetslösa som ingår i Jobb och utvecklingsgarantins, fas 3.
  Man utnyttjas och förnedras, utan rätt till varken avtalsmässig lön eller villkor.
  Att inte LO protestera mot detta agerande är för mig en gåta. Ser man inte att detta är en tydlig lönedumpningstaktik.
  Vem vill anställa när man kan få arbetskraft gratis i 2-års perioder. Man behöver varken betala lön, försäkringar eller arbetsgivaravgift men däremot får man betalt 225 kr/dag och person för att ”sysselsätta” dessa individer som inte ens är berättigade till semester
  (20 dagars ledighet/år kan man få om det beviljas av anordnaren och man står till arbetsgivarens förfogande)

 4. IF Metall skall vara väldigt försiktiga efter Ljungbyskandalen.

 5. Ljungby ja…se videon och se hur välden är och vart den är påväg..

 6. Jag är bevisligen inte ensam om att vara arbetslös i det här landet och ha tröttnat på att bli kränkt, utnyttjad, diskriminerad m.m av Svenska företag!

  Frågan jag ofta ställer mig är – Behandlar dessa företag sina kunder på samma sätt d.v.s frågar ni en kund vad denne använder för preventivmedel när han/hon har sex, vilket träd han/hon helst skulle vilja vara och liknande??

  Mitt förslag för att komma till rätta med dessa jävla dumheter på arbetsmarknaden är att vi slår till mot företag som NETTO, WILLYS m.fl där det känns som mest – MOT PLÅNBOKEN!!

  Hur tror ni att Svensk Handel skulle reagera om ett stort antal arbetslösa gick ut i media och uppmanade till BOJKOTT av företag som t.ex NETTO som (enligt en artikel i GT – http://gt.expressen.se/nyheter/1.948102/netto-utnyttjar -praktikanter) utnyttjar fas 3-slavar för att slippa anställa?

  Vem minns inte Reinfeldts order till Svenska folket inför julen 2008 att ”Handla Svenskt för jobbens skull” – http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3933033.ab

  Nu hoppas jag att alla arbetslösa som läser detta, i möjligaste mån, sparar era pengar och låter bli att handla under (den för svensk handel) så viktiga MELLANDAGSREAN! För mig lär det inte bli så svårt p.g.a att jag knappt har några pengar att handla för (Fler människor som får jobb och en inkomst=Ökad försäljning och mer klirr i kassan för företagen).

  Efter nyheten att NETTO utnyttjar praktikanter som gratis arbetskraft TOTALVÄGRAR jag att sätta min fot i någon av deras butiker och uppmanar alla arbetslösa som läser detta inlägg att ta efter mitt exempel!!

  DET SKA SVIDA I PLÅNBOKEN/PÅ BANKKONTOT ATT UTNYTTJA ARBETSLÖSA SOM GRATIS ARBETSKRAFT!!!!

  Resonemanget är enkelt – Är jag inte intressant för dessa företag som arbetssökande är jag inte heller intressant som KUND!

  Mitt budskap till NETTO, WILLYS, LIDL m.fl företag är – ANSTÄLL OSS ELLER BLI BOJKOTTADE!!!

  Samma sak gäller företag som köper arbetskraft av bemanningsföretag som kränker och utnyttjar arbetslösa, lägger sig i arbetssökandes privata förehavanden t.ex bloggande m.m på nätet m.m.

  http://www.dn.se/ekonomi/arbetsgivare-kollar-jobbsokand e-pa-natet-1.485571

 7. Jag blir förvånad hur vissa företagare få lägga in anbud på jobb
  när dom inte har några lönekostnader,utan använder sig av funktionshindrade och Fas3.Varför ändrar man inte reglerna så att
  dom som lägger ut anbuden ta reda på företagens omkostnader,typ
  löner etc?????????????.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: