Moderaterna kan ha planer på att krossa turordningsreglerna i LAS……bakvägen.

I dagarna hade SvD en artikel om Moderaterna med rubriken: ”M vill inte rubba LAS.” Men Svd borde haft med lika stora bokstäver vad Reinfeldt och Borg kallade ”mindre justeringar” angående LAS.

Nämligen det att de vill utreda arbetsgivarnas kostnader vid tvist om uppsägning och förlänga tiden för provanställningar från 6 månader till 12 månader.

Provanställning i 12 månader med dagens regler att arbetsgivarna kan ”säga upp” en provanställd med 2 veckors varsel och utan egentlig saklig grund vore ett sätt för arbetsgivarna att få syssla med än fler otrygga anställningar där de bara kan skicka hem folk när det inte passar längre. 6 månader som är dagens prövotid är fullt tillräckligt för att se om man ”passar” för jobbet.

Den andra justeringen som Moderaterna vill göra kan vara den mest lömska. Ingen tror väl att en sådan utredning skulle resultera i att det blir dyrare för arbetsgivarna att bryta mot turordningsreglerna i LAS.

Om de på något sätt gör det ännu billigare att strunta i Lagen så blir den och turordningsreglerna helt verkningslösa. Det vore som att säga att du får inte misshandla någon enligt lag…….men om du ändå gör det får du inget straff.

Då är vi helt rättslösa iallafall…….med turordningsregler som arbetsgivaren struntar i som det behagar dem.

Att bakvägen attackera LAS på detta sätt vore fegt eftersom de då håller sitt löfte att inte röra turordningsreglerna men ändå på annat sätt krossar tryggheten för arbetarna. Det vore likt Moderaterna……att inte våga tala klartext i rädsla för att utmana facket och arbetarna. Istället försöker man listigt lura väljare att rösta på dem för att sen gå arbetsgivarnas ärenden och ge dem hela makten.

Published in: on 06 juni 2010 at 13:22  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/06/06/moderaterna-kan-ha-planer-pa-att-krossa-turordningsreglerna-i-las-bakvagen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: