Företagare sågar arbetsrättslagar

Svenskt Näringsliv har haft ett ”framtidsmöte” med företagare. Det stora samtalsämnet verkar ha varit arbetsrätten som de kallar förlegad. Av nedanstående uttalande framgår det med skrämmande tydlighet vad arbetsgivarna är ute efter. Gamla §23 ”Rätten att leda och fördela arbetet och att fritt anställa och avskeda”

De säger följande:

”Sist in, först ut-principen leder till att företag tvingas behålla medarbetare som inte är tillräckligt produktiva när det som bäst behövs.”

”Det innebär mycket om jag tappar en medarbetare med specialkompetens. Arbetsrätten är stelbent och kostar pengar, sade hon. Jag vill helst inte dra in facket utan framstå som en god arbetsgivare som tar samhällsansvar.”

”Kompetens måste beaktas vid uppsägning”

En förlegad arbetsrätt  ska inte styra de unga på arbetsmarknaden. För åttiotalisterna är arbetsrättslagstiftningen inte viktig. Den berör främst den äldre generationen.”

Skrämmande!! För det första låtsas de att de inte har  koll på hur LAS fungerar. De tappar inte arbetare med specialkompetens eller kvalifikationer som är absolut nödvändiga. I en förhandling så tas det hänsyn till detta.

Det är nog snarare det där med produktiva som är knäckfrågan. De vill bara ha de högpresterande, icke sjuka, icke föräldralediga etc…….sen talar de om samhällsansvar……de bryr de sig inte om. Och just därför vill de inte tvingas förhandla med facket.

Sen kommer väl nästan det dummaste av allt……att arbetsrätten bara är viktig för äldre och  inte för yngre. De har inte en tanke på alla sommarjobbande ungdomar som blir lurade av oseriösa arbetsgivare och som så väl behöver arbetsrätten och kollektivavtalen.

Är det där vi ska hamna tycker de?

Jag blir livrädd om deras samhällsansvar ska gälla och om deras syn på produktivitet ska råda. Jag blir livrädd för att släppa dessa arbetsgivare lösa med en fullt återuppstående  §23.

Published in: on 03 juni 2010 at 19:05  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/06/03/foretagare-sagar-arbetsrattslagar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Påståendet att LAS främst bara gäller och är viktig för den äldre generationen är väl inte helt intelligent.
    De åttiotalister det talas om i sammanhanget som ”inte bryr sig”, blir väl också så småningom den ”äldre generationen”
    visst ska man leva här och nu men samtidigt måste man kunna se hela kedjan och tänka solidariskt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: