Alliansen och dess ungdomsförbund lever i en egen värld som inte stämmer med verkligheten.

Vi lever i en verklighet där jobbtillgång varierar mycket beroende på konjunktur. Den ekonomiska krisen drabbade industrin väldigt hårt eftersom efterfrågan blev lika med noll. Hade ingenting med våra löner att göra  utan det fanns helt enkelt ingen som ville eller kunde köpa något. Liknande såg det ut i hela världen oavsett om det var låglöneland eller inte.

Nu när man kan skönja en lite ökad efterfrågan så behöver vi se till att skynda på den och vi måste skapa nya jobbtillfällen åt alla de som är arbetslösa.

Denna verklighet tycks inte existera i Alliansens och dess ungdomsförbunds värld. De har riktat in sig på att lönerna är för höga och sänkte man bara dem så skulle fler få jobb.

Magnus Andersson som är ordförande i Centerns ungdomsförbund påstår sig ha lösningen  och ger ”konkreta förslag” till att lösa arbetslösheten för främst ungdomar:

Ta bort LAS en gång för alla, inför privata arbetsförmedlingar som kan börja förmedla jobb till skillnad från dagens statliga arbetsförmedling. Låt människor få bestämma ingångslön själva.”

En annan som tror sig veta sanningen bakom arbetslösheten heter Björn Boström och uttalar sig såhär:

Minimilöner och reglerade anställningsförhållanden är det stora hindret som tillsammans med lågkonjunkturen har skapat en ohållbar situation på arbetsmarknaden för främst ungdomar. Det är därför nödvändigt att öppna upp för en arbetsmarknadens frizon för ungdomar mellan 15-24 år, vilket innebär fri lönesättning och i övrigt uppluckrade anställningsförhållanden för denna åldersgrupp. I övrigt måste arbetsgivaren vara den som bäst vet vad som är en lämplig begynnelselön för en nybörjare.

Fri lönesättning, arbetsgivaren vet bäst och ingen anställningstrygghet ?????  Och vart kommer de nya jobben i detta? Hur jag än försöker så kan jag inte se vart det blir fler jobb genom de förslag som dessa två har. Det gör det inte heller och borgarna tycks leva i en egen verklighet.

Hur skulle det bli om vi tillät ”fri” lönesättning eller om ungdomar skulle förhandla mot arbetsgivaren där den som bjuder lägst får jobbet? Vi i den verkliga världen vet hur det fungerar.

Jo……tänk en arbetsgivaren som istället ska köpa en bil. Han har två alternativ: En Volvo och en SAAB där båda egentligen kostar 250 000 kronor men om han väljer Volvon så får han bestämma priset själv. Vilken bil väljer arbetsgivaren…….ja självklart den bil som priset bestäms av honom själv. Behöver han ingen bil så skulle han inte köpa någon bara för att det är billigt.

Om samma arbetsgivare har två sökande på samma jobb. En lite äldre person och en ungdom där avtalsenlig lägstalön ligger på ca: 17 000 kr men om han väljer ungdomen så får arbetsgivaren själv  bestämma lönen (priset ). Vem får anställningen……ja ungdomen får det till en lön som inte räcker till försörjning. Utan LAS skydd har ungdomen bara jobbet tills det kommer en annan ungdom som erbjuder sig att jobba för ett ännu lägre pris. Om inte arbetsgivaren behöver anställa så skulle han inte göra det bara för att det är billigt.

Inte blev det fler jobb heller utan bara en hårdare konkurrens om ett jobb där den lite äldre istället ställs utanför arbetsmarknaden.

Det är dags att vissa vaknar upp ur låtsasvärlden.

Vi måste istället se till att satsa på forskning och utveckling så att vi ligger först med ny teknik som efterfrågas. Vi måste kompetensutveckla och utbilda oss så att vi snabbt kan byta teknik eller jobb för vara konkurrenskraftiga i världen. Vi,  landet Sverige, ”Möjligheternas land” måste gemensamt konkurrera med andra länder istället för att konkurrera med oss själva om samma ”gamla” jobb.


Published in: on 12 maj 2010 at 7:25  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/05/12/alliansen-och-dess-ungdomsforbund-lever-i-en-egen-varld-som-inte-stammer-med-verkligheten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Ja,
    -det är verkligen vackert tänkt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: