A-kassan ska vara solidariskt finansierad och ge en rimlig ersättning.

Svenskt Näringsliv tycker såklart inte att man behöver höja ersättningen från A-kassan. Pär Andersson som är försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv säger följande:

Idag har många förvärvsarbetare kompletterande inkomstförsäkringar vid sidan av den statliga arbetslöshetsförsäkringen.   Detta är ett effektivt sätt att skapa inkomstskydd utan att genom lagstiftning och skattehöjningar bygga ut arbetslöshetsförsäkringen. Det kan dessutom konstateras att fackföreningarna har en viktig roll att spela för att få fram billiga gruppinkomstförsäkringar. Detta borde tilltala många fackföreningar som idag har problem med att både behålla och rekrytera nya medlemmar.”

Det är just ett sånt samhälle vi inte vill ha. Där människor är tvungna att ha extra försäkringar för allt möjligt. Vi betalar redan idag en dyr avgift till a-kassan för att få en på tok för låg ersättning vid arbetslöshet. Då ska vi dessutom inte behöva betala ännu mer för att ha en extra försäkring för att kunna få en rimligare ersättning.

Men Svenskt Näringsliv liksom Alliansen tycker att det vore perfekt givetvis att var och en tecknade en egen försäkring. Efter hand som de sänker ersättningen så blir premien för den enskilde dyrare.

IF Metall är ett av de förbund som på kongressen bestämde att medlemskap i förbund och a-kassa hänger ihop men att vi inte kan kompensera för dåliga regeringsbeslut och fixa försäkringar för allt.

A-kassan ska vara solidariskt finansierad med avgiften och det ska täcka ersättningen som måste vara 80% av lön för de allra flesta.

Att Pär sen uttalar sig om behålla och rekrytera fackliga medlemmar är bara löjligt.

Vi värvar inte medlemmar för a-kassans skull utan för vikten av att vara medlem i ett fackförbund för att kunna bevara och stärka våra kollektivavtal. A-kassan är viktig för att precis som kollektivavtalen så förhindrar den lönedumpning. Ingen ska behöva bjuda under avtal eller a-kassa för att få ett jobb.

Detta vet egentligen Svenskt Näringsliv och det är därför de är så skiträdda och försöker lura i folk att försäkringar är bättre. Vore ärligare om de erkände att deras stratergi är att krossa facket och på så vis kunna klämma åt folket.

 

 

Published in: on 11 maj 2010 at 11:05  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/05/11/a-kassan-ska-vara-solidariskt-finansierad-och-ge-en-rimlig-ersattning/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: