Arbetarrörelsens dag…..en dag att demonstrera mot orättvisor.

Gårdagens valborgsmässoeldar brann och människor samlades för att umgås och för att titta på elden. Så även jag och jag såg pensionärer, ungdomar, någon rullstolsbunden och där fanns säkerligen någon arbetslös. Jag skymtade en person som jag vet sympatiserar med högern. En blandning av människor ur det moderna samhället idag.

När jag stod där i värmen från elden och tittade in i lågorna flöt tankarna iväg och jag funderade en stund. Min första tanke gick till medeltidens kvinnor som brändes på bål för att kyrkan sagt att de var häxor och djävulens påfund. Kvinnor som förråddes av grannar, vänner och t.om av sina egna barn.

Vilken idioti och hur kunde människor gå på kyrkans prat om häxor. Hur kunde vänner och familj ange sina kvinnor och tro att de var mindre värda bara för att ledarna sa så? Det vore fullständigt otänkbart idag.

Men tänk om historien upprepade sig här i Sverige år 2010. Vi bränner visserligen inte folk på bål idag men ändå. Tänk om någon där vid elden utbrustit: Titta här är en arbetslös….en som är lat och inte gör rätt för sig utan lever på allmosor från oss rika. Titta där….titta där står en pensionär. Låt oss offra dessa människor på samhällets bål för de är inte värda lika mycket som oss och de hindrar oss från att få mer.

Jag vaknade upp ur funderingarna och rynkade lite på näsan……nä nu skenade nog tankarna. Det skulle aldrig kunna hända här vid elden där alla pratade glatt med varandra och ingen tittade snett på någon.

Eller……? Skulle det kunna vara möjligt att vi  inom en snar framtid skulle  lyssna på fanatiska ledare och börja ange varandra för att på ett modernt sätt kasta oskyldiga på samhällets bål genom att lämna dem åt sitt öde bara för att de exempelvis inte har ett jobb?

Plötsligt så rös jag trots eldens värme, vid tanken på hur samhället håller på att formas av borgarna idag. Arbetslösa, pensionärer, sjuka och ungdomar jagas och pekas ut. De får veta att de utan jobb inte är värda något och får ingen förutsättning till egen försörjning. De kastas på samhällets bål för att klara sig bäst de kan.

Detta för att mycket vill ha mer och för att borgarna säger att så ska det vara. Vissa av dem som var vid elden igår tycker när de återvänder till vardagen att några av de andra inte har samma människovärde.

Det blev lite kusligt att stå där vid elden med dessa funderingar men historiens vingslag från medeltiden  tycktes svepa förbi obemärkt för de allra flesta på platsen och människorna skrattade och var glada.

Idag är det arbetarrörelsens dag och vi ska ut och demonstrera mot orättvisorna. Vi vill ha tillbaka alla människors lika värde. Ingen ska behöva offras för överheten eller borgarnas makt- och hagalna politik.  Ingen ska pekas ut och kastas ut ur välfärden och lämnas åt sitt öde.

Inte en chans att jag ställer upp på det år 2010 i Sverige.

Inte fyra år till med Alliansen.

Published in: on 01 maj 2010 at 6:47  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/05/01/arbetarrorelsens-dag-en-dag-att-demonstrera-mot-orattvisor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: