Littorin fruktar samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin uttalar sig i TCO-tidningen om LO:s samarbete med Socialdemokraterna:

Det organiserade samarbetet gör det väldigt svårt för mig och är skadligt för den svenska modellen. Jag skulle hellre se att de var partipolitiskt obundna.

På vilket sätt menar han att det skadar den Svenska modellen tro? Kan det vara att han fruktar att Socialdemokraterna stödjer facket och att de skulle  stifta lagar som direkt gynnar arbetare och kollektivavtalen. Om nu Littorin tycker att politiker ska hålla sig borta från regler som berör arbetare och arbetsgivare……varför genomförde då regeringen försämringen i sjuk- och föräldralönen, semesterlagen, Lavallagen och har förslag på försämringar i studieledighetslagen.

Den senare kommer att slå hårt mot fackliga studier och försvårar för medlemmarna att hålla sig uppdaterade. Alla försämringar slår i slutänden mot kollektivavtalen.

Han säger också till TCO-tidningen att han inte kommer att röra turordningen i LAS efter valet heller.

Må så vara att han inte tänker, för med en förhoppningsvis stundande högkonjunktur blir en raserad turordningsregel inte lika effektivt vapen mot arbetarna längre då färre uppsägningar kommer att ske.

Men hur tänker han om Förtroendemannalagen och Medbestämmandelagen? Och hur tänker han om LAS för övrigt…..kommer han kanske att lyssna på resten av Alliansen och försvaga lagen för ungdomarna med raserad anställningstrygghet? Mycket troligt att Alliansen ger sig på dessa för att försvaga arbetarna och facket.

Littorins oro för samarbetet är inget annat än en rädsla och insikt om att vi kommer att se till att Alliansen förlorar makten. Vad gäller den Svenska modellen behöver han inte oroa sig. Den klarar sig bra mycket bättre under ett Socialdemokratiskt styre.

Published in: on 25 april 2010 at 14:37  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/04/25/littorin-fruktar-samarbetet-mellan-lo-och-socialdemokraterna/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: