Om folk frågade om fakta istället för att anta, hade vi sluppit många missförstånd.

Under två dagar har jag varit på årsmöte med LO-sydost. Man träffar många människor från olika fackförbund och kan ha intressanta diskussioner. Hade möjlighet att prata en stund med Elektrikerförbundets vice ordförande som var inbjuden gäst.

Osökt kom vi in på årets avtalsrörelse och diskuterade den gemensamma LO-frågan ”bemanning”. Han sa att den frågan var inget problem för dem så därför lägger de inte så mycket krut där utan de strejkar för ex. en reglering i sina avtal om rätten att åka hem varje vecka vid bortajobb.

En man ifrån Pappers sa att de strejkar för att bruken har gått så bra även under krisen och att 2,6% är ett absolut minimum för dem. Även en fråga om pensionslösning finns med.

LO:s avtalssekreterare Per Bard var också inbjuden som gäst och talade en stund. Han betonade vikten av att hålla ihop men att det som sker i avtalsrörelsen inte alls är någon  anledning till oro som media vill ha det till.

Alla LO-förbunden är fria att teckna sina egna avtal och får stöd upp till det gemensamt satta kravet på 2,6% och någon för respektive förbund acceptabel lösning i bemanningsfrågan. Precis som det har varit i tidigare avtalsrörelser men denna gången har Svenskt Näringsliv lagt sig i och styr arbetsgivarna och vill ha exakt samma uppgörelser för alla.Det gör att denna avtalsrörelsen har blivit stökig och de nu strejkande förbunden känner sig låsta att inte få göra sina egna uppgörelser.

Jag var redan innan övertygad om att vi i IF Metall gjorde helt rätt som insåg att mesta möjliga var uppnått och att en strejk i vårat fall varit verkningslös. Kändes bra att få det bekräftat igen genom att andra förbund säger att de strejkar för andra frågor än de vi hade som mest prioriterade. Att vi i krisens spår har olika prioriteringar och olika förutsättningar.

Synd att inte fler frågade innan de går ut i media eller bland medlemmar och tycker att IF Metall skulle ha gjort si eller så.

För återigen har media vridit och vänt på fakta och bakgrunden kommer inte riktigt fram till dem som aldrig frågar efter den och därför höjs en del kritiska röster mot uppgörelser och mot påstådda händelser.

Har för länge sen lärt mig att fråga om saker jag inte förstår eller inte riktigt tror på……för att tro blint på media eller de som skriker högst för skrikandets skull kan vara livsfarligt.

Det är bättre att fråga och känna sig dum en liten stund……än att aldrig fråga och vara dum hela livet.

Published in: on 24 april 2010 at 15:38  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/04/24/om-folk-fragade-om-fakta-istallet-for-att-anta-hade-vi-sluppit-manga-missforstand/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: