Historia är viktigt för vår framtid.

Som handledare för fackliga utbildningar träffar man många medlemmar och har möjlighet att diskutera allt mellan himmel och jord men framförallt meningen med facket.

Medlemsutbildning är den mest grundläggande och här pratar vi om ”Det fackliga löftet” och meningen med att vara medlem i facket och a-kassan.

Har nyligen haft två ungdomsgrupper och de var väl medvetna om vad facket gör och likaså var de mycket politiskt medvetna.

Vad som slår mig när man drar historia och varför facket kom till och varför arbetarrörelsen bildade det Socialdemokratiska partiet, märker man genast att det finns en felande länk. En bortglömd och icke omtalad del.

En oerhört viktig del som vi aldrig får glömma.

För ungdomarna såg det som självklart att facket och a-kassan finns och det fanns inte ens i deras vildaste fantasier att facket kunde vara hotat och faktiskt kan försvinna.

För dem har facket alltid funnits och förtroendevalda liksom bara finns. Lagar och avtal är något självklart och de hade inte en aning om att något kunde hota detta. De såg inte riktigt kopplingen till politiken och Socialdemokraterna heller.

Efter en diskussion om förtroendemannalagen och vad den ger för möjligheter och rättigheter och vad som kommer att hända om lagstiftarna försvagar eller rent av tar bort den, så tändes ljusen ett efter ett i ungdomarnas ögon. De insåg att möjligheten till fackligt arbete, utbildningar, förhandlingar etc helt plötsligt inte skulle vara så självklart längre och i förlängningen försvagar det våra kollektivavtal.

Utan kollektivavtal…..våra regler på jobbet….så vet de att det är kört och arbetsgivarna har hela makten.

Vi pratade om regeringens försämringar i ex. semesterlagen, sjukpenningen och förslaget om försämrad studieledighetslag och de såg kopplingen mellan lagar och kollektivavtalen och insåg att de också  riskeras att försvagas med dagens regering.

Vad säger man….halleluja…en underbar och meningsfull dag på jobbet då ytterligare medlemmar förstår kärnan i fackföreningen och framförallt varför det är så viktigt och vilka det är som hotar den tryggheten.

Så glöm aldrig historien……glöm aldrig det fackliga löftet…..och glöm aldrig att föra budskapet vidare.

Published in: on 14 april 2010 at 20:02  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/04/14/historia-ar-viktigt-for-var-framtid/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: