Media passar på att göra rubriker…..

Media  har skrivit spaltmetrar om avtalsrörelsen och IF Metall har ofta varit huvudperson i dramat. För det är just ett drama som en del media försöker göra det till även tyvärr ibland våra egna sk. fackliga medier.

Man förstorar och förvränger lite efter vad som passar för en ”bra” rubrik.

När avtalen för IF Metall började bli klara så skriver många medier att ”Metallavtalen” har gjorts upp. Om inte reportrarna nu efter mer än 4 år har fattat att vi heter IF Metall så kan man ju verkligen fundera över hur det står till med verklighetsuppfattningen.

De skriver vidare om vad andra hade för negativa tyckande om vår uppgörelse mer än vad som tycktes positivt. Vilka krav arbetsgivaren fått backa på verkar inte media har tagit speciellt mycket fasta på utan skriver hellre om att IF Metall ”gått med på ”nytt krisavtal”.

När en klubbordförande är  missnöjd över avtalet och startar en namninsamling  så skriver media att det finns ett massivt motstånd mot uppgörelsen och förbundsledningen som sagt ja till avtalen.

En klubbordförande som läst vad media skrivit om avtalen och bildar sig en egen uppfattning innan ens förbundet hunnit lägga upp uppgörelsen i sin helhet på hemsidan.

Ja med medias skrivning kan det inte varit så svårt att få medlemmar att haka på namninsamlingen……de visste ju inte heller helheten utan lyssnade på sina förtroendevalda.

Och för att återigen förtydliga för media och andra som inte riktigt förstått hur det går till vill jag påpeka att 8 enhälliga delegationer bestående av förtroendevalda från hela landet sa ja till uppgörelserna……inte förbundsledningen. De tar beslut nu efter avtalsrådets godkännande.

När avtalsrådet den 8 april samlades stod det att läsa att ”upproret” åker till Stockholm för att protestera och att en het debatt fördes på avtalsrådet.

Hm….jag var med på avtalsrådet och det sk. upproret bestod av tre personer som i omgångar var uppe i talarstolen men så särskilt het var inte debatten och avtalsrådet var snabbt tydliga med att visa genom applåder att man stödde dem som pratade för uppgörelsen.

Varför måste en del media vinkla allt negativt så stora IF Metall ser ut att vara boven i dramat? Varför är det så svårt för media att skriva om vad IF Metall gör för bra saker?

De vinklar det på ett sätt de tror lockar läsare och ”glömmer” lite fakta där det passar.

När de istället borde skriva om allt bra facket gör och att det görs för medlemmarnas bästa.

Är övertygad om att läsarna vill ha upplysning och media ska nog akta sig så inte folket slutar helt att läsa vad som skrivs om det upplevs som rappakalja.

Published in: Okategoriserade on 09 april 2010 at 13:19  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/04/09/media-passar-pa-att-gora-rubriker/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: