IF Metalls avtalsråd samlas den 8 April.

Avtalsrådet består av ca: 175 ledamöter från hela landet. Ledamöter som jobbar i vår bransch och som alla är helt vanliga arbetare med oftast ett förtroendeuppdrag på hemmaplan. Avdelningarna har haft representantskapsmöte  som  efter klubbars och medlemmars nomineringar har valt ledamöter att sitta med i avtalsrådet.

Avtalsrådet är rådgivande till förbundsstyrelsen som tar slutgiltligt beslut i vissa frågor. En ordning enligt våra stadgar som vår kongress demokratiskt har beslutat om.

Allt detta för att medlemmarna i så hög grad som möjligt ska vara representerade och vara med att bestämma.

En annan ordning som ibland av vissa förespråkas vore medlemsomröstning. Men vore det så lyckat?

Vi skulle begära av alla ca: 380 000 medlemmar att de skulle läsa in sig på fakta för att vara tillräckligt insatta att kunna ta ett beslut som gynnar alla medlemmar, inte stjälper företag och därmed våra jobb, samhällsnyttigt beslut etc.

Skulle alla medlemmar vilja lägga ner tid och arbete på detta…..nä knappast.

Nej istället ser vi till att en samling intresserade och engagerade människor för just dessa frågor åker på vårt avtalsråd för att som imorgon ta ställning till de preliminära avtalsuppgörelserna.  Avtalsrådet kommer att ta ställning efter att synpunkter lyfts fram av de som så önskar.

Jag är lyckligt lottad att vara vald till ledamot i avtalsrådet och kommer att befinna mig på plats. Jag vet att jag har avdelningen och dess medlemmars stöd att ta ställning till uppgörelsen. Eftersom jag är väl insatt i frågan så inser jag att det är en bra uppgörelse och vi har tagit många steg framåt för tryggare anställningar. Lönenivån är vad man kunde förvänta efter den kris som svept som en otäck våg över industrin.

Har sagt det förut och måste säga det igen: ” Att nå en sån uppgörelse utan att ens varsla om konflikt visar vilken styrka IF Metall har. Det är sannerligen en stor styrka att ha förmågan att inse när mesta möjliga är uppnåt denna gången. ”

Mycket vill alltid ha mer……men vi tar ett par steg i taget och om mindre än 22 månader fortsätter vi att bygga på tryggheten och stärker våra kollektivavtal för då är det dags för nästa rond i matchen i en ständigt återkommande avtalsrörelse.

Att knocka motståndaren bara för nöjes skull och ändå inte få ut mer denna gången känns meningslöst och slöseri med medlemmarnas pengar. Arbetsgivarna skulle dessutom bli ovilliga att ställa upp på träningsmatcher för att finslipa formen dessförinnan och skaffa sig fullständigt oseriösa tävlingsmetoder nästa gång det är dags för match.

Published in: Okategoriserade on 07 april 2010 at 11:17  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/04/07/if-metalls-avtalsrad-samlas-den-8-april/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: