Nog med pajkastning…..rättning i LO-leden tack!

Fler avtalsuppgörelser är nu gjorda inom LO. Senast ut är GS och Livs. De har fått samma lönenivåer som IF Metall men löst bemanningsfrågan annorlunda.Pappers är kvar och vill varken ha IF Metalls eller GS/Livs lösningar. Blir spännande att se vilken lösning de kommer fram till.

GS/Livs lösning innebär i korthet om jag tolkat det hela rätt:

Om företaget vill hyra in personal och det samtidigt finns uppsagda med företrädesrätt till återanställning så ska företaget särskilt förhandla med facket lokalt och om det behövs även centralt. Om dessa förhandlingar slutar i oenighet kan arbetsgivaren låta en nyinrättad nämnd avgöra om det med bakgrund av LAS är ett otillbörligt kringgående av företrädesrätten. Under processen med förhandlingar får arbetsgivaren ta in bemanningsföretag.

En tanke som slår mig direkt är om en nämnd verkligen kan tolka LAS annorlunda än Arbetsdomstolen……tveksamt. Jag kan i okunskap vara fel ute här men tillåter mig att ha mina högst personliga funderingar.

Om inte är läget detsamma som innan……efter en liten fördröjning med förhandlingar så finns inget extra skydd för företrädesrätten. Om nämnden själva kan avgöra så finns det hopp och låt oss hoppas det.

Och efter den senaste tidens pajkastningar och skyllandet på någon annan är det verkligen dags för rättning i leden. Vi ska inte bjuda arbetsgivare och regering på mer spektakel nu.

Nu har vi gruffat av oss en stund och får låta avtalsadrenalinet vila …….det är mindre än 22 månader kvar till nästa avtalsrörelse startar och då måste vi vara alerta igen.

Nu skärper vi till oss igen och håller ihop i vanlig ordning och tar nya tag. Inom förbunden och mellan förbunden……bara då är vi starka nog att bedriva en valrörelse som rullar på allt snabbare.

Vi har gemensamt ett val att vinna om mindre än 6 månader.

Published in: on 31 mars 2010 at 15:19  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/03/31/nog-med-pajkastning-rattning-i-lo-leden-tack/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: