En del är jäkligt kvicka att tycka innan de ens vet vad det är de har en åsikt om.

Läser att en del tycker si och en del tycker så om IF Metalls nya avtal och då främst om lösningen i bemanningsfrågan vad gäller företrädesrätten. Den vanliga missuppfattningen är att de tror att vi avtalat bort företrädesrätten till återanställning på 9 månader enligt LAS. Det kan inte vara mer fel. Vi har kompletterat de 9 månaderna i LAS med en kollektivavtalsförstärkt företrädesrätt på 6 månader. ( KFF ) Alltså av de 9 månaderna är 6 månader förstärkta.

Rättsläget enligt LAS innan avtalet var att de som sagts upp p.g.a. arbetsbrist har företrädesrätt till återanställning om företaget anställer igen inom 9 månader. Om företaget istället hyrde in från bemanningsföretag så räknas inte det som en anställning…..och därmed förelåg ingen rätt till återanställning.

LAS ser fortfarande likadan ut efter nya avtalet……9 månaders företrädesrätt gäller om företaget anställer igen. En komplettering till lagen skrivs in i avtalen som säger att företagen inte får ta in bemanningsföretag inom 6 månader efter att de uppsagda har gått hem för kollektivavtalet ger 6 månaders förstärkt företrädesrätt till de uppsagda. Detta innebär att företaget måste ta in folk från de som sagts upp.

Om ingen tvist uppstår om inhyrning vid produktionsökning under dessa 6 månader utan företaget helt naturligt vill återanställa så är det som vanligt turordningsreglerna i LAS som gäller. Vid tvist och den fackliga organisationens nej till inhyrning är det fortfarande återanställning som gäller men arbetsgivaren har rätt att välja 1 av 3 som ska återanställas, resten är helt enligt turordningen.

Varför detta med arbetsgivarens rätt att välja?

Innan vid inhyrning och noll rätt till återanställning så valde arbetsgivaren fritt och tipsade bemanningsföretaget om vilka de ville ha tillbaks. Nu måste arbetsgivaren ta från ”listan” och kan inte välja helt fritt.

Arbetsgivaren ser denna reglering av företrädesrätten som en allvarlig inskränkning i deras rätt att bestämma över sin verksamhet och lösningen med 1/3 är en liten rätt kvar till dem i en situation där de tidigare hade hela makten d.v.s vid inhyrning.

Denna reglering i avtalen är stora steg framåt i förbättrade villkor för oss arbetare. Vi har aldrig varit ute efter ett veto att kunna totalförbjuda inhyrning. Synd att människor inte sätter sig in i läget innan de har åsikter som de sprider omkring sig. Synd att inte ens Pappers och GS kan sätta sig in i detaljer innan de kritiserar vårt avtal. Och de är fria att hitta sina egna lösningar som de tycker passar deras branscher och då kommer inte vi att lägga oss i, eller kritisera.

Published in: Okategoriserade on 28 mars 2010 at 11:37  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/03/28/en-del-ar-jakligt-kvicka-att-tycka-innan-de-ens-vet-vad-det-ar-de-har-en-asikt-om/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: