Oredan har arbetsgivarna själva skapat i denna avtalsrörelse.

Förbundsdirektören Henrik Bäckström på Bemanningsföretagen tror att frågan om företrädesrätten är löst på hela arbetsmarknaden med tanke på tjänstemännens nya avtal.

Han säger:

”Under en längre tid har bemanningsfrågan varit en stoppkloss för att avtalsrörelsen ska kunna rulla vidare. Men i och med tjänstemännens och akademikernas nya avtal är den borttagen

Om tjänstemanna/akademikerlösningen på den så kallade bemanningsfrågan inte är av normerande karaktär står svensk arbetsmarknad inför stora problem.

– Det skulle innebära att det uppstår otaliga varianter av unika begränsningslösningar i alla de kollektivavtal som finns, vilket skulle skapa oreda och otydlighet vilka regler som gäller i varje given situation för såväl anställda, inhyrda, kundföretag som bemanningsföretag.”

Såklart att han tycker det för det vore ju smidigt för dem.

Tjänstemännen gjorde oss andra en björntjänst med sitt nya avtal. Inte bara genom att strunta i samordningen och teckna på 18 månader utan framförallt i denna viktiga fråga som de inte reglerade ordentligt.

Tack så mycket Unionen och Sveriges Ingenjörer.

En fråga som redan innan var svår att lösa är väl nu med tuppkammen ordentligt rest hos arbetsgivaren näst intill omöjlig. Men ingen ska tro att vi andra släpper frågan för vi accepterar inte att arbetsgivarna kränker våra medlemmar genom att kringgå LAS.

Om det sen blir rörigt med olika avtal så är det sannerligen inte oss man ska skylla på utan arbetsgivarna själva som hade så brått även om de visste hur viktig frågan är för LO-förbunden.

Så tro och anse kan Mr Bäckström få göra men vi har inte sett det färdiga resultatet än. Och det kommer han nog bli varse.

Återigen vill jag rikta medlemmarnas tack och stöd till våra kämpande förhandlare på IF Metall som slitit i flera veckor i sträck nu.

Nutidens ”Working class heroes”

Published in: on 23 mars 2010 at 17:16  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/03/23/oredan-har-arbetsgivarna-sjalva-skapat-i-denna-avtalsrorelse/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: