Skärpning…..skattesänkningar är inte löneökningar!

Det är tragiskt att se vissa kommentarer till tjänstemännens nya avtal i olika medier. Folk tycker att lönenivån är för låg och det kan vi hålla med om, men det tragiska är att Alliansen vinner på det. Några kommentarer är att facket inte fixar  reallöneökningar men Alliansen ser till att folk får mer i plånboken.

Hur ovetande får människan vara egentligen?

Löneökningar ska inte ske genom skattemedel utan genom avtal mellan arbetsmarknadens parter. Det är det första varje människa borde begripa. Vad tror man händer om arbetslösheten eller sjukdomen slår till och den dagen det är dags att gå i pension om skatten reglerar lönerna?

Jo om du tjänar ex. 20 000 kronor innan skatt så är det på det beloppet a-kassa, sjukpenning och pensionsinbetalning beräknas.

Sen kan någon tycka att medan man har jobb och är frisk så får man mer i plånboken för att skatten sänks. Men även om skatten sänks till nästan noll och ingenting så drabbas du om du inte har jobb. Om inte lönerna höjs innan skatt så är och förblir det 20 000 kronor som är beräkningssumman. Dessutom är Alliansens skatter högre på a-kassa, sjukpenning och pension. Du förlorar dubbelt upp.

Så sluta nu alla att vara så jädrans egoistiska. Tänk istället på medmänniskan som har det sämre och på att vi alla hamnar i den situationen förr eller senare.

Alliansen bryr sig inte om de som har det sämre och vi kommer att få betala mer och mer av välfärden själva med deras politik och då är det inte så varmt i byxorna längre.

I årets avtalsrörelse är kraven från facket anpassade efter vad arbetsmarknaden klarar just nu med tanke på konjunkturen. Det är väl ingen som tror att vi kan få några revolutionerande höjningar efter den megakris som varit. Däremot ska vi inte nöja oss med ingenting utan få ut det som är rimligt.

Vi måste se till att vi får reallöneökningar i förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter och politikerna ska hålla sig utanför den biten.

Vi måste också se till att byta regering så att alla kan få del av den gemensamma välfärden.

Så det är sannerligen inte läge att sitta still och tycka synd om sig själv utan hög tid att förstå hur allting fungerar och kavla upp ärmarna och kämpa för solidaritet och rättvisa.

Published in: on 21 mars 2010 at 9:01  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/03/21/skarpning-skattesankningar-ar-inte-loneokningar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: