Det som inte tar död på dig….stärker dig

Det som inte tar död på dig…..stärker dig är en fras med mycket sanning både privat i vardagen och i arbetslivet och nu senast i avtalsrörelsen. Unionen och Sveriges Ingenjörer går ifrån FI-samordningen och tecknade avtal med arbetsgivarna. Det tar inte död på oss andra utan tvärtom stärker det insikten om hur viktigt det är att hålla ihop.

Varför denna brådska att rusa först förbryllar…..man säger från deras håll att de tagit ansvar och satt märke för arbetsmarknaden men ensamma sätter de inget märke. Och hur tänkte de om nästa avtalsrörelse då?

De tecknar på 18 månader vilket innebär att nästa gång går deras avtal ut på hösten 2011. Om alla andra lyckas få avtal som löper ut som normalt på våren….då är de ensamma utan stöd från övriga förbund om att ställa sina krav på hösten och sätter inget märke då heller. Ensam är inte stark.

Vad hände med den viktiga företrädesrätten…..den har ingen reglering i deras nya avtal. Och framförallt……vad hände med den ingångna samordningen inom FI? Var den inget värd?

Arbetsgivarna säger sig vara hyfsat nöjda men min högst personliga tolkning är att de är mer än hyfsat nöjda. De fick ge löneökningar centralt som inte svider särskilt mycket och fick i gengäld 18 månaders avtalslängd och ingen reglering av företrädesrätten.

De betalade ett lågt pris för en splittring inom industrifacken och kan fortsätta att kränka tjänstemännens medlemmar genom att kringgå LAS.

Men vi andra som är kvar fortsätter att hålla ihop så detta dödar inte på något sätt vårt samarbete och vår fortsatta styrka. Vi har ingen brådska och håller fast vid våra krav.

Det mullrar rejält i leden nu om sammanhållning och fortsatt kamp för våra villkor.

Tror att det var väldigt länge sen medlemmarna var så eniga med en sån kampvilja som nu. Man kan riktigt höra ropen skalla: Upp till kamp!! Solidaritet och rättvisa åt alla!!

Vi måste hitta en rimlig lösning snart på detta. Annars……som en i delegationen….som förtroendevald…..som medlem….som medmänniska tvekar inte jag…..då är det ”Upp till kamp kamrater !”. Då är det nog.

Published in: Okategoriserade on 20 mars 2010 at 12:36  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/03/20/det-som-inte-tar-dod-pa-dig-starker-dig/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ja, det är bara att kämpa vidare. Nu får vi se till att LO-samordningen håller stånd. Men vår position är trots detta försvagad. Nu får vi prata med våra kompisar inom Unionen och Sveriges Ingenjörer om hur vi känner det.

  2. http://img52.yfrog.com/i/loneavtal.jpg/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: