Svenskt Näringsliv styr med järnhand……eller är det bara teater?

Svenskt Näringsliv verkar ha tagit Dag Klackenberg, VD i Svensk Handel i örat eller är allt bara ett medvetet spel för att försöka pressa industrifacken till att backa i sina krav för att vara först att teckna avtal?

På Svenskt Näringslivs hemsida går det att läsa följande:

”Alla avtalsförhandlingar sker inom ramen för de mål som satts för avtalsrörelsen 2010 av arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv”, säger Svenskt Näringslivs vice VD Christer Ågren.

Även Klackenberg gör ett uttalande:

Inom Svensk Handel är vi mycket angelägna om att upprätthålla samverkan inom Svenskt Näringsliv. Inför de hot om konflikt som nu riktas mot handeln är detta viktigt för oss som företräder handelns arbetsgivare. Om inte industrins parter levererar ett märkessättande avtal får vi på arbetsgivarsidan räkna med att andra motparter kommer att försöka teckna avtal utifrån sina krav.  Primärt önskar vi dock att andra parter kan vänta in industrin eftersom det är viktigt för samhällsekonomin och företagens konkurrenskraft att avtalen utgår från industrins förutsättningar.”

Lite mjukare tongångar från Klackenberg än vad som gick att läsa i tidningarna häromdan då han sa att om inte industrin blir klara att teckna avtal så kommer Svensk Handel inte att vänta. Man kommer att teckna avtal med motparten oavsett om industrin inte är klara och då är det Handeln som sätter normen.

Det borde ha irriterat Svenskt Näringsliv så de har kanske tagit Klackenberg i örat för hans uppstudsighet och talat om att han ska göra som de säger. Eller är Svenskt Näringslivs sammanhållning så vattentät att det faktiskt är ett medvetet utspel i media för att pressa facken i industrin?

Vilket det än är så kvarstår faktum. Vissa frågor måste få en rimlig lösning innan industrin har ett nytt avtal. Finns ingen möjlighet eller vilja från vår sida att lägga sig platt bara för att vara först ut och sätta normen. Det skulle kunna bli en norm som ingen annan tar på allvar i allafall och då faller tanken med industrins normerande roll ändå.

Därmed inte sagt att vår normerande roll är oviktigt för det är den inte och det håller t.om Svenskt Näringsliv med om.

Published in: on 18 mars 2010 at 9:59  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/03/18/svenskt-naringsliv-styr-med-jarnhand-eller-ar-det-bara-teater/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: