Fölster ger oss en spark i magen….. sänkta löner är hans tips mitt i avtalsrörelsen.

Efter att ha hört många upprörda röster om ”debatten” i gårdagens Aktuellt angående avtalsrörelsen så har jag nu tittat på den. Jag förstår upprördheten och instämmer.  Stefan Fölster från Svenskt Näringsliv vräker ur sig att det bästa just nu vore en lönesänkning…..ja ni läste rätt…en lönesänkning inom industrin för att rädda företagen.

Han säger det utan att blinka och när reportern säger att företagen har ju råd med aktieutdelningar tycker han att det är självklart och skyller även det på industriarbetarnas höga löner. Han menar att eftersom lönerna har enligt hans tycke, ökat så mycket de senaste året så har företagen inte råd att investera utan ger tillbaks överskott till aktieägarna.

Men backa bandet här nu……krisen orsakades inte av några höga löner för industriarbetarna utan det var efterfrågan på industrins varor som försvann.

Detta gjorde att tusentals jobb försvann och gav massuppsägningar som följd.  Det var priset vi fick betala för krisen och vi tänker inte betala en gång till genom lönesänkningar.

Att en del företags ekonomi försvagades är inget konstigt eftersom inkomsterna minskade. Men nu om det finns pengar och allt behöver göras för att öka efterfrågan ger företagen  pengar till aktieägarna och vill dessutom sänka lönerna……..hur tusan får han ihop den ekvationen…..köpkraften ökar inte ett dugg….tvärtom.

Eller hade Fölster tänkt sig att det är aktieägarna som ensamma ska öka efterfrågan och börja köpa grejer så att industrin kan öka?

Nä om hans tanke var att försöka lugna ner arbetarna i denna avtalsrörelse genom att försöka få oss att tro att vi ska sänka lönen till förmån för aktieägarna och arbetsgivarna……då tog han rejält miste. Han talade istället klart och tydligt om hur Svenskt Näringsliv ser på vanliga arbetare…..vi är ingenting värda och allt som går fel är vi skuld till

Detta var inget annat än en spark i magen på både alla uppsagda och de med jobb.

Han lade på rejält med ved på brasan i en infekterad avtalsrörelse.

Published in: Okategoriserade on 17 mars 2010 at 15:10  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/03/17/folster-ger-oss-en-spark-i-magen-sankta-loner-ar-hans-tips-mitt-i-avtalsrorelsen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] skriver Badlands hyena (alltid) klockrent. Apropå avtalsrörelsen vill jag rekommendera Camilla Wedins blogg. Esbjörn Jonsson påminner om Lavalfrågan fortfarande är […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: