Littorin säger en sak och gör något annat…..han sviker den svenska modellen och därmed våra kollektivavtal.

Så visade sig då ulven Littorin i gårdagens debatt i riksdagen om förslaget till försämrad strejkrätt.  Alliansen har föreslagit förändringar som innebär att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda för att facket ska få vidta stridsåtgärder för att få till stånd ett kollektivavtal med ett utländskt företag som utstationerar arbetstagare i Sverige.

De rödgröna partierna anser att regeringens förslag allt för kraftigt beskär fackets möjligheter att kämpa för att samma villkor gäller för utländska arbetare som för svenska. Oppositionen försöker därför skjuta upp lagen i minst ett år.

De nya reglerna för strejkrätten  innebär att de kollektivavtalsvillkor som facket tar strid för bl.a.  måste vara hämtade från ett svenskt centralt kollektivavtal och bara får reglera vissa områden  som ex.  lön, arbetstid och semester.

Herr Littorin säger sig inte förstå problemet eller varför det skulle hota den svenska modellen och säger: ”Det måste ligga i allas våra intressen att vi får den föreslagna lagstiftningen på plats så snabbt som möjligt. Det är lätt och oansvarigt att vara kritisk till propositionen och komma med överdriven skrämselpropaganda om lönedumpning och den svenska modellens död.  Vi är här för att ta ansvar för att svensk lagstiftning ska överensstämma med EU-rätten och för att stå upp för den svenska modellen.”

Ulven i fårakläder som säger sig värna den svenska modellen visar sig här och det är väl just en lönedumpningskarusell och hot mot den svenska modellen han är ute efter. Annars hade han stått upp för kollektivavtalen  och inte lagt ett förslag som är mer än vad EU-rätten har krävt.

Om vi ska stå upp för den svenska modellen är det inte att tillåta försämringar i fackets möjligheter att driva fram tecknandet av kollektivavtal.

Svenska kollektivavtal ska gälla alla som jobbar på svensk arbetsmarknad.

Published in: on 05 mars 2010 at 9:54  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/03/05/littorin-sager-en-sak-och-gor-nagot-annat-han-sviker-den-svenska-modellen-och-darmed-vara-kollektivavtal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: