Vad är det karln står och säger egentligen?? Bättre med outbildade ungdomar….de kräver lägre lön då….så dumt.

Per Skedinger, docent vid Institutet för Näringslivsforskning har pratat på ett seminarium om ungdomsarbetslösheten:

”Utbildning är bra för unga av den anledningen att den minskar risken för arbetslöshet. En högutbildad person är mer flexibel och kan ta fler jobb än en lågutbildad. Men samtidigt leder högre kompetens till att lönerna pressas uppåt, vilket gör det dyrare för företagen att anställa. Det måste till andra åtgärder

Tobias Lindfors grundare och vd för bemanningsföretaget StudentConsulting säger i sin tur något lika dumt:

Ungdomar måste få ett lättare insteg på arbetsmarknaden, oavsett konjunktur. Företagen behöver flexibilitet för att möta toppar och dalar och las gör att företagen inte vågar anställa. Det måste vara möjligt att testa en ung person exempelvis på timbasis för att sedan växla upp och fastanställa. Ungdomar inte får vara rädda för att ta enklare jobb i början, även om de inte passar perfekt in i utbildningen.”

Andemeningen i det som de säger kan bara tolkas på ett sätt: Ungdomar är inte intressanta på arbetsmarknaden om de har för hög lön,  då motverkar de lönedumpning. Ungdomar behöver ingen utbildning och ska ta vilket skitjobb som helst för vilken skitlön som helst. Dessutom ska de vara beredda på timanställningar och kastas in och ut när arbetsgivaren behagar.

Ska ungdomarna fungera som en flexibel slit -och slängvara för att arbetsgivarna ska komma så billigt undan som möjligt?

Deras fantasi och kreativitet är oerhört stor och skrämmande för hur man bäst och på flest möjliga sätt utnyttjar arbetare till lägsta möjliga kostnad.

Våra ungdomar behöver också riktiga jobb till riktiga löner för att klara sin försörjning……ska det vara så svårt att förstå.

Vi behöver full sysselsättning istället för minskad tillgång på jobb och hårdare konkurrens.

Published in: on 19 februari 2010 at 7:54  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/02/19/vad-ar-det-karln-star-och-sager-egentligen-battre-med-outbildade-ungdomar-de-kraver-lagre-lon-da-sa-dumt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: