LAS….ett bra verktyg som vi måste hålla intakt och täppa igen luckorna…NU!

Vår fackliga verktygslåda innehåller en mängd verktyg. Vi har våra kollektivavtal som reglerar många villkor på jobbet. Men vi har också de arbetsrättsliga lagarna som riksdagen beslutar om.

Lagen om anställningsskydd är en av dem. Denna lag som ibland behandlas vårdslöst och används i helt andra syften än det var tänkt.

Den skrevs som ett skydd för individen vid ex. anställning och uppsägning. Idag gör arbetsgivarna den till ett såll där de tror att de kan töja hålen hur de vill.

Företrädesrätt till återanställning är en individuell rättighet om tillräckliga kvalifikationer finns. Den rättigheten smular arbetsgivarna nu sönder genom att säga att det inte handlar om en återanställning utan om flexibilitet vid upp och nedgång. De säger upp personal p.g.a arbetsbrist för att sen hyra in från bemanningsföretag.

Någon blir av med jobbet för att arbetsgivaren säger att det inte finns jobb. Ett tag efter är någon annan inhyrd på samma jobb.  Hur skulle det kännas? Utkastad, värdelös och ovälkommen.

Det är inte bara ett brott mot LAS utan enligt min mening rena trakasserier!!

Vad värre är…….vi kommer inte åt dem. Det måste bevisas att det görs i syfte att kringgå LAS. Men vem kom på det i AD……bemanningsföretag fanns väl inte när lagen skrevs eller? Jag kan sätta en peng på att den som hittade på lagen inte hade för avsikt att ge arbetsgivaren detta gigantiska hål att utnyttja. En  efterkonstruktion som har hanterats slarvigt.

Jag har sagt och skrivit det förr på alla möjliga och omöjliga ställen…..vi måste vara rädda om och bevara LAS och aldrig köpslå om reglerna. Det finns tillräckligt med möjligheter att komma överens om undantag från reglerna och vi behöver sannerligen inte fler.

Det arbetsgivarna nu gör är en krigsförklaring.

Vad vi måste göra är att slå tillbaks….vi måste täppa igen luckan i LAS nu!

Därför är det en prioriterad fråga i avtalsrörelsen där vi vill ha frågan reglerad i avtalen. Förbund efter förbund ställer samma krav till arbetsgivarorganisationerna.

Detta att LO-förbunden är så eniga retar naturligtvis arbetsgivarna. Jag tror att de kommer att göra allt för att spräcka denna enighet både vad gäller bemanningsfrågan och låglönesatsningen.

Arbetarna VS arbetsgivarna. Delar av vår verktygslåda ligger i potten och den måste vi försvara.

Då arbetsgivarna inte tycks vilja vara resonliga hör jag redan arbetarna stå arm i arm och sjunga så att det ekar: ”Upp till kamp…..”

Vi möts på slagfältet…..må starkaste laget vinna.

Published in: on 16 februari 2010 at 19:12  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/02/16/las-ett-bra-verktyg-som-vi-maste-halla-intakt-och-tappa-igen-luckorna-nu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: