Freedom….lika viktigt nu som då. Riddarna som kämpar ser bara lite annorlunda ut nu.

Freedom…..ordet som under alla århundraden har varit målet och strävan för folken. Många av oss har väl sett ”Braveheart” och ”Prince of Thieves” på film och känt med folket och  hjältarna i filmerna. De som kämpar på liv och död för frihet och rätten till ett drägligt liv.

När Kevin Costner i ”Prince of Thieves” tar från den rika adeln för att ge de fattiga bönderna. När han med livet som insats räddar folket.

Känt rysningarna längs ryggraden av kamp,stolthet och lycka när Mel Gibson i ”Braveheart” drar ut i strid. Ljudet av frustande hästar och klirrande svärd fyller luften men som överröstas av ropen: Freedom! Freedom!!

I verkligheten har frihet varit få förunnade….de rika från dåtidens adel till 1800-talets brukspatroner  har försett sig när de har kunnat och lämnat folket åt sitt öde. En och annan hjälte dök upp mellan varven.

Man lärde sig att tillsammans var man starkast. I början på 1900-talet gick arbetarna ihop och ställde krav på priset på arbete. Ingen jobbade för lägre lön än vad de hade bestämt och lovat varandra……..man lovade fred genom att få arbetsgivarna att teckna kollektivavtal om regler på arbetet……man lade pengar i kaffekoppen för att försörja de arbetslösa….Freedom!

Vi fick genom hårt arbete lagar som skyddar arbetare och ger oss medbestämmande……ett trygghetssystem när vi blir sjuka och arbetslösa……..Freedom!

Vad händer nu?

Folket sitter och tittar på när överheten raserar vår välfärd och våra rättigheter. Attacker mot kollektivavtalen, försämringar i arbetsrätten och hetsjakt på arbetslösa och sjuka. När  försvann folkets kampvilja och tron på rättvisa och trygghet för alla? När tystnade folkets rop på Freedom?

Det pågår en avtalsrörelse och arbetsgivarna vill försämra kollektivavtalen. De vill ha kvar freden men inte ge något för den. Inga rop om frihet hörs från folket.

Det pågår en nedmontering av välfärden. Bit för bit plockas den isär och dagens adel roffar åt sig. Inga rop om frihet hörs från folket.

Så kom igen nu……sitt inte och vänta på dåtidens Robin Hood eller Braveheart…..de kommer inte i den skepnaden längre.

Vi måste fortfarande göra vår röst hörd och strida…..inget kommer gratis.  Vad som måste höras är folkets rop på……just det….Freedom!

År 2010 behöver vi inte dra ut med svärd i strid och riskera livet…..bara visa vårt stöd till dem som leder strider åt oss. Vi behöver bara gå och rösta på dem som vi vill ska gå först och kämpa striden om välfärden åt oss.

Ett litet rop på frihet för att visa att vi har fått nog…….så att det ekar mellan väggarna i Rosenbad och Svenskt Näringsliv skulle inte skada heller.

FREEDOM!!

Ljudet rullar mellan väggarna och når ut över världen så att andarna från 1200-talets riddare och kämpar kan vila vidare i visshet om att dagens folk är lika modiga som dåtidens. Vi säger ifrån och låter ingen tafsa på vår frihet till ett drägligt liv.

FREEEEDOOOM!!!!

Published in: on 15 februari 2010 at 5:59  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/02/15/freedom-lika-viktigt-nu-som-da-riddarna-som-kampar-ser-bara-lite-annorlunda-ut-nu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: