Rättvisa och trygghet är ingen utopi….den finns alldeles inom räckhåll.

Tänk dig att du eller någon du känner drabbas av allvarlig sjukdom eller skada.

Under din långa sjukdomstid får du stöd, hjälp och rehabilitering att hitta tillbaks till ett arbete och du riskerar inte att samtidigt drabbas av personlig ekonomisk kollaps. Du kastas inte heller ur systemet vid ett ”bäst före datum” som någon annan har bestämt oavsett om du är frisk eller inte. De gemensamma skattemedlen ser till att du har denna möjlighet.

Eller tänk dig att fasan är framme och du förlorar jobbet och din livskamrat kanske jobbar på samma ställe och förlorar jobbet samtidigt som du. Medan ni ställer om era liv och får hjälp och stöd att hitta nytt jobb eller en utbildning som leder till jobb drabbas ni inte av personlig tragedi för att ekonomin kollapsar. Ni har en trygghet i att ersättningen från A-kassan ger er 80% av tidigare lön. Ni har en möjlighet att överleva tills ni har ett nytt jobb och tryggad försörjning. En solidarisk a-kassa och rimlig ersättning gör det möjligt

Men du kanske är kärnfrisk och företaget du jobbar på går för fullt och ni har mycket att göra. Du känner dig trygg på jobbet för Lagen om anställningsskydd hindrar arbetsgivaren att plötsligt tycka att du är lite långsam och vilja bli av med dig. Det kan han nu inte hur som helst eftersom det måste vara ”saklig grund” för uppsägning.

Arbetsgivaren kan inte heller låtsas att det är arbetsbrist och säga upp hälften av personalen för att sen anlita bemanningsföretag innan de med företrädesrätt har fått chansen att komma tillbaks.

Du känner dig också tillfreds med att om det ändå skulle bli arbetsbrist så skyddar Lagen om anställningsskydd de som har kvalifikationer och lång anställningstid. Du vågar ha en åsikt på jobbet, du kan vara hemma med sjuka barn och du kan t.om tänka dig att ha ett fackligt uppdrag utan att vara skitnervös för att arbetsgivaren godtyckligt ”skickar hem” dig vid en arbetsbrist, bara för att han har makten och kan. Denna trygghet har du för att arbetsrättslagstiftningen skyddar arbetstagare.

Detta och mycket mer står Socialdemokraterna för och kommer att se till att det blir verklighet. Trygghet vid sjukdom och arbetslöshet och bevarandet av arbetsrätten.

Livet är kort och bör levas med kvalité. År 2010 i landet Sverige ska inte livet vara en ständig kamp för jobbet med mössan i hand eller en fullständig katastrof om man blir sjuk eller arbetslös.

Vi är på väg åt det hållet men kan stoppa det genom ett regeringsskifte i höst.

Published in: on 14 februari 2010 at 8:41  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2010/02/14/rattvisa-och-trygghet-ar-ingen-utopi-den-finns-alldeles-inom-rackhall/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: